IFAB adviseert VAR over buitenspel: 'Dit was niet het oorspronkelijke idee'

IFAB adviseert VAR over buitenspel: 'Dit was niet het oorspronkelijke idee'

30-12-2019 23:10
9

De spelregelcommissie IFAB meldt dat er alleen gebruik gemaakt moet worden van de VAR als een speler duidelijk buitenspel staat. Er ontstond afgelopen weekend commotie in de Premier League, waar vijf doelpunten vanwege een fractie buitenspel werden afgekeurd.

Lukas Brud, secretaris van de IFAB, laat in gesprek met persbureau PA weten dat het niet de bedoeling is dat er tot op de centimeter nauwkeurig naar zulke momenten wordt gekeken. "Er zou niet zoveel tijd besteed moeten worden aan onduidelijke situaties", vindt hij. "Als er minuten nodig zijn om tot een beslissing te komen moet de oorspronkelijke beslissing blijven staan."

In de Premier League werden afgelopen weekend doelpunten afgekeurd van onder meer Teemu Pukki (Norwich City) en Neto (Wolverhampton Wanderers), omdat ze beiden misschien een centimeter buitenspel stonden. In andere wedstrijden was er ook sprake van dergelijke situaties. "Als het op het eerste gezicht niet duidelijk is, dan moet het niet overwogen worden", vervolgt Brud. "Het was niet het idee om een VAR in te voeren om dit soort situaties vanuit vijftien camerahoeken te bekijken."