Het goud van Anderlecht: “Maar kiest nog te vaak voor de veilige pas”

Het goud van Anderlecht: “Maar kiest nog te vaak voor de veilige pas”

18-12-2019 07:00
5

Albert Sambi Lokonga is de hoop van RSC Anderlecht in bange dagen. Paars-wit gelooft volop in de twintigjarige middenvelder, maar die heeft nog veel stappen uit te leggen. Toch is het geloven in zijn kunnen groot.

Voor de start van het seizoen sprak Anderlecht al vertrouwen uit in Lokonga. Volgens Het Laatste Nieuws weigerde Michael Verschueren ondanks de mindere prestaties van Peter Zulj een nieuwe centrale middenvelder aan te trekken. Onlangs ging Anderlecht nog dieper door Lokonga zijn contract serieus op te waarderen.

Bij Anderlecht heeft Lokonga op zijn leeftijd ook al een vaste basisplaats. Er zijn enkel twee 'problemen'. Wat is de beste positie van het talent en wanneer is hij beslissend? Voorlopig scoorde Lokonga nog niet. Ook zijn aantal assists staat nog op nul.

"Albert is een moderne speler - een spelmaker op de '6'. De tijd dat een defensieve middenvelder niet op de helft van de tegenstander mocht komen, is voorbij. Al kan Albert ook op '8' nuttig zijn, speltechnisch is hij erg goed. En zijn motor is groot", stelt zijn voormalige trainer Emilio Ferrera in Het Laatste Nieuws

En die statistieken? "Albert moet verticaler voetballen. Nog te vaak kiest hij voor de veilige pass. Balverlies is niet erg, op voorwaarde dat hij vooruit speelt. Albert zou meer diepgang moeten hebben”, stelt Johan Walem. Ferrera vult aan: “En meer trappen naar doel. Hij heeft een goed schot. Anderzijds ... Hij zal nooit een doelpuntenmachine zijn."