Onderzoek naar BeNeLiga gaat tweede fase in: Alle clubs tevreden maken

Onderzoek naar BeNeLiga gaat tweede fase in: "Alle clubs tevreden maken"

27-10-2019 11:34
12

Het debat over de eventuele komst van een BeNeLiga is weer nieuw leven ingeblazen. Achter de schermen gaat het onderzoek de tweede fase in. Peter Croonen, voorzitter van Racing Genk én de Pro League staat er volledig achter. "Zowel sportief als economisch is het de moeite om een praktijkgerichte studie te starten", citeert Sporza.

Croonen legt uit wat de volgende stap is. "Nu gaan we simuleren hoe het format, de nationale competities en de BeNeLiga er best uitzien. Ook de impact op elke club individueel wordt bekeken. Deze tweede onderzoeksfase moet een duidelijker beeld brengen van de moeilijkheden en natuurlijk ook van wat het zou kosten." Over details wordt er nog niet gesproken. "Het is veel te vroeg om een timing of een format vooruit te schuiven."

Vooral de 'kleinere' clubs zien een BeNeLiga niet direct zitten. Croonen hoopt ook die clubs te overtuigen. "Het is de intentie om elke profclub in België en Nederland tevreden te maken. Een BeNeLiga kan het probleem 1B oplossen bijvoorbeeld, omdat je dan een nationale competitie krijgt naast de grensoverschrijdende competitie."

Een interessante promotie- en degradatieregeling kan in het proces ook een belangrijke rol spelen. "Er moet ook ongetwijfeld een goed sportief mechanisme zijn om te kunnen promoveren. De bedoeling is dat dat per land kan. Dat betekent dat je al snel 9 of 10 Belgische clubs kan laten proeven van het BeNeLiga-verhaal. Voor de meeste clubs kan dat sportief een promotie zijn", besluit Croonen.