Gent vreest financiële kater in Ghelamco Arena: '3,3 miljoen euro verlies'

Gent vreest financiële kater in Ghelamco Arena: '3,3 miljoen euro verlies'

Gepubliceerd: dinsdag 10 september 2019 om 11:30di 10-09-2019 om 11:30

Het nieuwe stadsbestuur Gent vreest dat de Ghelamco Arena voor een financiële kater gaat zorgen. De vennootschap die het stadion beheert heeft namelijk 3,3 miljoen euro verlies gemaakt. Het is echter niet duidelijk waarom er zo veel verlies werd gemaakt. 

De recent ontbonden nv Buffalo laat een verlies van meer dan drie miljoen euro na. De nieuwe schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir wil uitleg. "Wanneer ik vaststel dat één van onze dochtervennootschappen zo’n fors verlies boekt, dan moet ik weten waar dat vandaan komt en of dat zal wegen op het budget van de stad", aldus Souguir bij Het Laatste Nieuws.

Souguir sprak in de zomer al met een delegatie van de cvba Arteveldestadion, maar werd daar niet wijzer uit. "Ik heb hen toen drie zaken gevraagd. Ten eerste om alles duidelijk op papier te zetten, ten tweede om de bedrijfsrevisoren van SoGent en de cvba samen te brengen en ten derde om eind september uitleg te komen geven aan de voltallige raad van bestuur."

Bovendien verkocht de nv Buffalo ook een parking aan de cvba Arteveldestadion voor vier keer minder dan de oorspronkelijke waarde. De stad Gent verloor zo nog eens 800.000 euro. "Het is ook daar erg onduidelijk hoe de vork aan de steel zit. Van al onze dochtervennootschappen is de boekhouding terug te vinden bij SoGent, behalve bij deze dochter. Dat is opmerkelijk."

Reactie Christophe Peeters
Christophe Peeters, de vorige schepen van Financiën, geeft aan dat er niets aan de hand is. "Het klopt dat er vandaag een verlies is van meer dan drie miljoen euro, maar het is nog niet zeker of Gent die miljoenen effectief zal moeten inbrengen als waardevermindering. Daarover discussiëren de revisoren nog."

Het verlies is volgens Peeters toe te schrijven aan kosten die gemaakt werden vóór de bouw van het stadion. "Het gaat om studiekosten en kosten voor afbraakwerken. Op lange termijn zal er in de cvba forse winst gemaakt worden, die zal het huidige verlies ruimschoots compenseren. Er zal dertig miljoen euro in kas zitten na vijftig jaar."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws