'Kompany moet op zijn tellen passen, Voetbalbond houdt hem in de gaten'

'Kompany moet op zijn tellen passen, Voetbalbond houdt hem in de gaten'

26-08-2019 07:00 Laatste update: 07:03
31

Vincent Kompany speelt zondag niet mee tegen Standard nadat hij vrijdag geblesseerd uitviel. Kompany kan zich zo volledig concreteren op zijn taken als coach, al stelt de Voetbalbond zich daar grote vragen bij.

Kompany heeft geen Pro License-diploma en mag zich volgens de regels van de wet 'niet actief gedragen als trainer'. Enkel Simon Davies mag dat, want hij is officieel hoofdcoach van Anderlecht. In de oefenwedstrijden voor het seizoen zagen we echter al dat het vooral Kompany was die de ploeg coachte.

De Voetbalbond is na de match tegen KRC Genk al op zijn hoede. Nadat hij uitviel met een blessure deelde Kompany al richtlijnen uit aan de spelers. Dat mag normaal gezien niet als je geen trainersdiploma haalt. De vraag is dan ook of Kompany op de bank gaat plaatsnemen tegen Standard. 

De situatie doet sterk denken aan die van Karim Belhocine bij KV Kortrijk. Hij trainde die club terwijl hij geen diploma had, maar officieel was Patrick De Wilde de T1. De KBVB stuurde meteen een waarnemer om na te gaan wie écht de coach was. Mogelijk staat dat Anderlecht ook te wachten.

Bijna coach
Bij Anderlecht gaan ze de discussie over wie hoofdcoach is liever uit de weg. Ze geven wel aan dat Kompany heel dichtbij een diploma zit. Kompany zou zelfs nog maar één sessie moeten doen om zich gediplomeerd trainer te mogen noemen.