30 Buffalo-supporters opgepakt, KAA Gent boos op actie van eigen harde kern

30 Buffalo-supporters opgepakt, KAA Gent boos op actie van eigen harde kern

22-01-2019 17:10 Laatste update: 17:15
5

KAA Gent is boos op de eigen sfeergroepen, die leden van de harde kern van FC Utrecht naar Gent haalden om de match tegen Anderlecht (1-0) bij te wonen. De Nederlanders richtten vernielingen aan in een tram en zeventien leden van deze groep vlogen de cel in. Nog voordat het stadion was bereikt, werden ook dertig Buffalo's opgepakt.

Hoewel de Utrechtse vandalisten de Ghelamco Arena niet binnen zijn geraakt, heerst er grote onvrede binnen KAA Gent. ''De supporters van FC Utrecht horen bij de zwaardere categorie. We willen die mensen niet in ons stadion. Die komen niet om sfeer te maken in de familietribune'', zegt veiligheidsdirecteur Dirk Piens in Het Nieuwsblad.

Het stoort Piens vooral dat zij niet op de hoogte waren. ''We hebben goede contacten met de sfeergroepen en de supportersclubs. Waarom dan niet zeggen dat je die jongens wil uitnodigen? Ik zag al een tijdje dat er abonnementen werden geronseld bij mensen die niet konden gaan. Sinds zondag vermoed ik waarom.''

Reacties
Onder de opgepakte aanhangers van Gent, bevonden zich voornamelijk leden van sfeergroep Banlieue Gantoise. Die zijn zich van geen kwaad bewust. ''Ja, we zijn met die Nederlanders naar het stadion gestapt, maar hebben niets met die vernielingen te maken. ''De politie had alleen wie op de tram zat, moeten oppakken. Wij zijn soms hevig, maar geen criminelen'', aldus voorzitter Bram Deceuninck.

Overigens liet de politie de 47 opgepakten tegen het einde van de match vrij, omdat ze nog niet over de camerabeelden van de tram beschikt. De daders zullen later worden opgespoord, deelde de politie mee.