Kritiek op ref? Jacobs, Vandooren en Ponnet oordelen over boete van 5.000 euro

Kritiek op ref? Jacobs, Vandooren en Ponnet oordelen over boete van 5.000 euro

30-12-2018 12:06
19

In België krijgen scheidsrechters het vaak hard te verduren. Ongepaste kritiek kan vanaf Nieuwjaar duur te staan komen. Ariël Jacobs, Gonzague Vandooren en Alexis Ponnet gaan oordelen of voetballers, bestuursleden en/of stafleden te ver gegaan zijn. Daarna kunnen boetes vanaf 5.000 euro volgen.

De Pro League is de kritiek op de scheidsrechters beu. Het wil de mannen in het zwart helpen en heeft daarom een nieuwe commissie opgericht. Vanaf 1 januari gaat deze commissie met ex-trainer Jacobs, ex-speler Vandooren en ex-scheidsrechter Ponnet aan de slag.

Tot 10.000 euro boete
Jacobs en co gaan luisteren naar wat de beschuldigde te zeggen heeft. Dit kan mondeling of schriftelijk. Daarna geeft de commissie een advies aan de Raad van Bestuur. De raad bevestigt dan vervolgens de boete.

De Pro League keurde een gedragscode goed. Deze geldt voor iedereen die wat met het voetbal te maken heeft. Voetballers, maar ook stafleden en bestuursleden moeten op hun tellen gaan passen. Wordt het interne reglement overtreden dan volgt een boete van 5.000 euro. Gaat dezelfde partij nog eens in de fout? Dan wacht een boete van 10.000 euro.

Geld voor scheidsrechters
De clubs moeten opdraven voor de kosten, maar het is de bedoeling dat zij het geld gaan halen bij de veroordeelde. Het geld is bedoeld om de arbitrage in ons land te helpen. Denk aan positieve reclame, rekrutering en prestatiepremies.