De Tien voor Anderlecht: 'Behendige Iranees, bonkige Serviër en overbodige Belg'

De Tien voor Anderlecht: 'Behendige Iranees, bonkige Serviër en overbodige Belg'

19-12-2017 17:30
12

Of het goed gaat met RSC Anderlecht? Nee, helemaal niet. De landskampioen ligt uit de Beker van België is Europees uitgespeeld en staat in de Jupiler Pro League liefst dertien punten achter leider Club Brugge. Wil Anderlecht dit seizoen alsnog pronken met een prijs, dan heeft het versterking nodig. VoetbalPrimeur.be zet tien interessante pistes in de schijnwerpers.

We speurden voor Hein Vanhaezebrouck niet naar een nieuwe doelman. Dat probleem moet hij intern oplossen. Wekelijks wisselen tussen Matz Sels en Frank Boeckx werpt amper vruchten af. In 2018 speelt Anderlecht enkel nog in de Belgische competitie. Rouleren lijkt dan nog minder zin te hebben. Tegen Club Brugge maakte publiekslieveling Boeckx geen al te beste indruk. Sels, die minder startte, lijkt de verstandige keuze. Sels zit ook nog mer Rusland in zijn hoofd. Terwijl Anderlecht enorm investeerde in de huurling van Newcastle.

Thomas Foket
Ploeg: KAA Gent
Positie: Rechtsback
Marktwaarde: 3,5 miljoen euro*

Dat Anderlecht een nieuwe rechtsback nodig heeft, is geen geheim. Dennis Appiah viel al meer dan eens door de mand. Verdedigend staat hij nog af en toe zijn mannetje. Aanvallend zijn op 1,5 jaar zijn succesvolle acties op één hand te tellen. Vanhaezebrouck kent Foket nog van Gent en weet hoe hij hem het best kan uitspelen. Nu de hartproblemen van Foket verleden tijd zijn, lijkt een transfer geen utopie meer.

Terence Kongolo
Ploeg: AS Monaco
Positie: centrale verdediger
Marktwaarde: 10 miljoen euro*
Kara Mbodji en Uros Spajic zijn niet het probleem bij Anderlecht als ze fit zijn en kunnen spelen. Dat is vaak niet het geval. Kara blijft op de sukkel met zijn knie en Spajic moet haast wekelijks vrezen voor een schorsing. Centraal achterin is de spoeling dun. Anderlecht kan misschien eens gaan aankloppen bij AS Monaco. De Franse landskampioen investeerde afgelopen zomer vijftien miljoen euro in Kongolo, maar de Nederlander kwam dit seizoen niet verder dan twee basisplaatsen in de Ligue 1.

Kongolo is een lange verdediger (1m88) met een uitstekend linker been, die ook als linksback kan spelen. Er is maar één probleem, Anderlecht kan de investering van Monaco niet terugbetalen. Zelfs deels niet. Maar een eventuele huur is misschien mogelijk. Na de transfer van Youri Tielemans hebben beide clubs goede banden. 

Wilfried Kanon
Ploeg: ADO Den Haag
Positie: Centrale verdediger
Marktwaarde: 1,25 miljoen euro*

Kanon is een type Kara, groot (1m90) en sterk. De Ivoriaan speelt al sinds 2013 voor ADO Den Haag. Daar is hij sinds dit seizoen een vaste waarde. In 2015 won hij de Afrika Cup. Kanon plaatste zich met Ivoorkust niet voor het WK, hij kan zich daar dus niet in de kijker spelen.

Elias Cobbaut
Ploeg
: KV Mechelen 
Positie: Linksachter
Marktwaarde: 1,5 miljoen euro*

Ook KV Mechelen draait dit seizoen niet zoals het hoopte, maar Cobbaut laat regelmatig zijn talent zien. Anderlecht en KV Mechelen deden in het verleden al regelmatig zaken. De huidige linksback, Ivan Obradovic, kwam ook rechtstreeks van Achter de Kazerne. In de onderhandelingen staat Malinwa sterk. De twintigjarige back ligt nog tot 2021 onder contract bij KV Mechelen. Ook Club Brugge volgt de prestaties van Cobbaut op de voet.

Alireza Jahanbakhsh
Ploeg: AZ Alkmaar
Positie: Rechtsbuiten
Marktwaarde: 5,5 miljoen euro*
De Iranees speelde zich in het seizoen 2014 – 2015 al eens in de kijker van Anderlecht. De buitenspeler speelde toen nog in de Nederlandse Tweede Klasse bij N.E.C. Anderlecht gokte toen niet en Jahanbakhsh trok voor twee miljoen euro naar AZ. Ondertussen is hij een veelvoud waard en is AZ weer financieel gezond, waardoor de club kan doorvragen. Hij speelde zich immers in de kijker van enkele buitenlandse clubs waaronder het Italiaanse Napoli.

Ryan Thomas 
Ploeg: PEC Zwolle
Positie: centrale middenvelder
Marktwaarde: 1,25 miljoen euro*

Centraal op het middenveld heeft Anderlecht in principe genoeg weelde. Moesten ze in Brussel toch nog naar iemand speuren, raden we een tripje naar Zwolle aan. Het lokale PEC doet het daar uitstekend. Dat komt mede door Thomas. De kleine middenvelder is een kuitenbijter met een enorme fysiek. Voormalig Standard-trainer Ron Jans beweerde al eens dat Thomas het talent heeft om ooit voor Real Madrid te spelen. De Nieuw-Zeelander Is nu nog voor een prijsje op te halen in Nederland. 

Ryota Morioka
Ploeg: Waasland-Beveren
Positie: nummer tien
Marktwaarde: 2,5 miljoen euro*

Waasland-Beveren verbrak afgelopen zomer zijn transferrecord om Morioka naar ons land te halen. De Waaslanders hebben nog geen moment spijt gehad van hun Japanse investering van 650.000 euro. Morioka is momenteel een veelvoud waard. Anderlecht zal snel moeten handelen, want er zijn kapers op de kust. Denken we maar aan Club Brugge.

Zakaria Labyad
Ploeg: FC Utrecht
Positie: Linksbuiten
Marktwaarde: 3 miljoen euro*

Wil Anderlecht investeren in creativiteit? Dan is Labyad the way to go. De Marokkaanse Nederlander is tweebenig, kan een actie maken en heeft een goede voorzet. Labyad ziet na een mislukt avontuur bij Sporting Utrecht als een tussenstapje. Hij kondigde afgelopen week aan dat hij aankomende winter een transfer naar de Nederlandse top gaat maken. Bij Ajax zitten ze niet op hem te wachten. Bij PSV vertrok hij destijds op een minder gepaste wijze. Anderlecht moet dus alleen maar afrekenen met Feyenoord. 

Landry Dimata
Ploeg: VfL Wolfsburg 
Positie: aanvaller
Marktwaarde: 8 miljoen euro*

Vertrok via de grote deur bij KV Oostende, maar speelt in Duitsland slechts een bijrol. Dimata sprokkelde bij Wolfsburg amper minuten. Het WK halen in Rusland lijkt haast een onmogelijke opdracht voor de aanvaller, tenzij hij zich de komende zes maanden ergens in de kijker kan spelen. Anderlecht lijkt alvast geen slechter alternatief dan de bank van die Wölfe. 

Milan Pavkov
Ploeg: FK Radnicki Nis 
Positie: Aanvaller 
Marktwaarde: 400.000 euro

In Servië volgde Anderlecht de afgelopen weken Richmond Boakye. De Ghanees die vijftien goals scoorde in de competitie heeft evenwel geen interesse in een Brussels avontuur. Mogelijk loopt er in Servië een alternatief rond, Milan Pavkov. Op huurbasis voor Radnicki Nis legde hij er dit seizoen al zeventien in. Pavkov – een type Łukasz Teodorczyk – speelde zo goed dat zijn broodheer Rode Ster hem tijdens de winter wil terughalen. Toch kan geld Rode Ster overtuigen om Pavkov definitief te laten gaan.

* waardes afkomstig van transfermarkt 

Welke van deze opties vind jij interessant voor Anderlecht of ken je nog betere spelers voor paars-wit? Zet het bij de comments!