Ik was dé Dendoncker van Udinese en dat ligt me niet zo

"Ik was dé Dendoncker van Udinese en dat ligt me niet zo"

04-07-2017 08:05

Sven Kums was in het kampioenenjaar van KAA Gent de grote man. Hij mocht de lijnen uitzetten. Vorig jaar was het bij Udinese anders. Kums werd een verdedigende middenvelder. Nu hoopt hij bij Anderlecht de draad van weleer weer te op te pikken als de grote patron. 

Bij Anderlecht is Kums de opvolger van Youri Tielemans. "Youri is zonder twijfel offensief gevaarlijker, maar ik denk dat ik balvaster ben. Ik lijd weinig balverlies en ben meer een temporegelaar. Ik besef wanneer het spel moet versnellen en wanneer de ploeg snakt naar een rustmoment. Met Dendoncker, Trebel, Hanni ... kunnen we een sterk middenveld vormen", aldus Kums in Het Nieuwsblad.

Kums hoopt alvast dat Leander Dendoncker blijft. "Dat zou ideaal zijn voor mij. Ik speel graag met iemand naast mij die zoveel loopt en veel ballen recupereert, zoals dat ook bij Gent het geval was met Neto. Bij Udinese vorig jaar was ik de pure defensieve middenvelder. Ik was dé Dendoncker van Udinese en dat ligt me niet zo. Laat ons hopen dat ik hier niet achteruit word geschoven indien Leander nog vertrekt."

De defensieve rol, die Kums had in Italië, lag hem niet. "Ik mocht er amper over de middellijn komen. We begonnen nochtans met 10 op 12, maar toen we twee keer met 2-1 van AS Roma en Inter verloren, werd ik vervangen door een fysiek steviger speler. Ze wonnen twee keer tegen degradatieploegen en voilà. Maar goed, Italië bracht me op fysiek en tactisch vlak ook veel bij. Het trainen, zelfs sprinten, met gewichten aan onze benen was hard en de tactische analyses over hoe een volledig elftal zich defensief kan verplaatsen waren boeiend."