In het hoofd van Weiler: hoe krijg je Trebel ingepast in het huidige Anderlecht?

In het hoofd van Weiler: hoe krijg je Trebel ingepast in het huidige Anderlecht?

16-01-2017 11:00
4

Het zou straf zijn als er deze wintermercato nog een meer gecontesteerde transfer zou plaatsvinden dan die van Adrien Trebel naar RSC Anderlecht. Bij Standard Luik had de Fransman het wel gezien, in Brussel wil hij meedoen voor de hoofdprijs. Zo baadt René Weiler stilaan in weelde centraal op het middenveld. VoetbalPrimeur.be helpt de Zwitser om zijn tactische plaatje op orde te krijgen.

Hij weet het ongetwijfeld, maar toch een kleine boodschap voor Herman Van Holsbeeck: centraal op het middenveld kan je maximaal met drie jongens spelen. Desondanks realiseerde de sportief manager de voorbije zes maanden drie inkomende transfers van (top)middenvelders. In de zomer trok paars-wit immers al de excellerende Sofiane Hanni en recordaankoop Nicolae Stanciu aan. Met Youri Tielemans en Leander Dendoncker liep er bovendien al een flinke portie talent rond.

In totaal zijn dat vijf voetballers die bij elke eersteklasser hun plaatsje zouden hebben op de middenstrook. Weiler zal hen, op de één of andere manier, allemaal moeten integreren in zijn elftal, want geen enkele speler van dat kwintet is gemaakt om de Anderlecht-bank warm te houden. De puzzel, die al voor gevorderden was, wordt dus nog wat complexer: hoe krijgt Weiler Trebel ingepast?

Gokken met Tielemans op tien of niet?
In de 4-2-3-1 die de Zwitserse trainer graag hanteert, vond hij eerder al een oplossing voor het probleem Stanciu-Hanni. Ongetwijfeld mede vanwege zijn enorme prijskaartje kreeg de Roemeen de kans om zich uit te leven op de nummer tien-positie. Hanni, nochtans ijzersterk begonnen aan het seizoen in een centrale rol, werd als gevolg ‘verbannen’ naar de linkerflank. Dankzij zijn hoge spelintellect presteert de Profvoetballer van het Jaar 2016 daar naar behoren, al komt hij centraal toch beter tot zijn recht.

De grootste knoop om te ontwarren is bijgevolg de controlerende buffer in de rug van dat tweetal. Dendoncker voetbalde op een constant en hoog niveau voor de winterbreak, Tielemans is Tielemans en Trebel gaan ze in Brussel echt niet halen om de kern op te vullen. Eén van die drie zal dus moeten wijken. Of niet. In de laatste matchen van 2016 durfde Weiler het aan om de tegenvallende Stanciu op de bank te zetten. Dat zou deuren kunnen openen voor het bovengenoemde trio.

In de heenronde kwam Tielemans al eens sporadisch op de tien terecht. Echt imponeren deed hij daar niet, maar in principe heeft de tiener de voeten én de vista om er het spel te verdelen. Trebel mag dan een rijtje lager als aanjager aan de slag, terwijl Dendoncker box-to-box probeert te infiltreren. Een mogelijke oplossing, maar één met kanttekeningen. Ten eerste mist Tielemans de explosiviteit om het spel te versnellen vanop de tien. Ten tweede gaat Anderlecht Stanciu vroeg of laat ongetwijfeld opnieuw (proberen) integreren in het elftal.

Eén transfer, twee oplossingen
Moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar Weiler hoeft niet te wanhopen. Hij krijgt immers een gouden kans om twee vliegen in één klap te slaan. Met de blitztransfer van Trebel heeft Anderlecht het middenveld al geweldig versterkt. Nu ligt de weg open om dat ook met de verdediging te doen. Paars-wit zoekt al maanden naar een geschikte partner voor Kara Mbodji, aangezien Bram Nuytinck zwak acteert en Olivier Deschacht uit de gratie is gevallen. Het antwoord op die zoektocht luistert naar de naam van... Dendoncker.

Door zijn polyvalentie kan de geboren West-Vlaming namelijk ook uitstekend uit de voeten in de achterhoede. Dat liet hij al zien bij Anderlecht zelf, maar evenzeer bij de Rode Duivels. Zo mocht hij in de WK-kwalificatiepot tegen Estland (8-1) negentig minuten meespelen als centrale verdediger, weliswaar in de driemansverdediging van Roberto Martinez. Het spelinzicht en de passing van Dendoncker gekoppeld aan de oerkracht van Kara, dat moét wel tot stabiliteit leiden.

Conclusie
Voorlopig vertoeft Hanni op de Afrika Cup, dus het zou niet verbazen mocht Weiler in de eerste wedstrijden van 2017 opteren voor optie A. Dat wil zeggen: een driehoek met Dendoncker-Trebel-Tielemans, en dan Stanciu die à la Hanni vanop links voetbalt. Eens de Algerijn teruggekeerd is, lijkt de formatie met Dendoncker een rijtje achteruit getrokken de meest plausibele. Maar wat de Zwitser ook uit zijn hoed tovert, Anderlecht heeft nu voldoende pionnen om Club Brugge straks in mei schaakmat te zetten.