Onthutsende vaststelling: 'Bij elke club één speler benaderd voor matchfixing'

Onthutsende vaststelling: 'Bij elke club één speler benaderd voor matchfixing'

29-11-2016 14:02
1

Spelersvakbond FIFPro deed in samenwerking met de universiteit van Manchester een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van profvoetballers. 14.000 spelers uit 54 landen werden geïnterviewd. Eén van de onderwerpen was matchfixing en wat blijkt? Zeven procent van de ondervraagden is ooit benaderd om het resultaat te beïnvloeden.

In de categorie van spelers ouder dan 30 jaar is dit zelfs elf procent. Daaruit kan dus geconcludeerd worden dat er per ploeg gemiddeld één speler weet heeft van matchfixing. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van de soms financieel onzekere situatie waarin spelers vertoeven. Niet overal swingen de lonen de pan uit.

Zo verdient meer dan 45 procent van de spelers minder dan 1000 euro per maand en moet 41 procent van de ondervraagden soms langer op zijn geld wachten. Bij hen vergroot de kans om benaderd te worden. Volgens FIFPro situeren de problemen zich vooral in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Afrika of Azië, waar spelers in slechte omstandigheden en op het randje van professionaliteit leven en werken.

De voorzitter van FIFPro, de Nederlander Theo van Seggelen, ziet het rapport als een basis voor verandering. "Dit onderzoek geeft een duidelijk en accuraat beeld van de ervaringen van een gemiddelde profvoetballer. Dit rapport moet het startpunt van de nodige hervormingen in het mondiale voetbal zijn", liet hij weten aan Belga.