Vijf verschillende doelpuntenmakers bij Anderlecht: het was ooit anders

Vijf verschillende doelpuntenmakers bij Anderlecht: het was ooit anders

08-08-2016 19:00

René Weiler heeft zijn thuisdebuut in de Jupiler Pro League niet gemist. RSC Anderlecht walste zondag over tegenstander KV Kortrijk heen: 5-1 werd het in het Astridpark. De paars-witte fans konden eindelijk nog eens hun voetbalhart ophalen, want de thuismatchen van Anderlecht waren niet altijd even spectaculair.

Vijf keer de netten doen trillen in een thuiswedstrijd: een club met het palmares van de Belgische recordkampioen zou zo’n prestatie op regelmatige basis moeten kunnen leveren, maar de realiteit lag de voorbije maanden en jaren wel even anders. We moeten al ruim vijftien maanden terugkeren in de tijd om een gelijkaardige score te vinden. Dat deed VoetbalPrimeur.be dus ook.

Op 25 april 2015 wist Anderlecht voor het laatst een vijfklapper te noteren op eigen veld. Ook toen ontdeed paars-wit zich met 5-1 van haar tegenstander. Die tegenstander was toen... KV Kortrijk, net als zondagavond. Naast de supporters zal vooral Olivier Deschacht zich dat duel heugen. De routinier, allerminst een goalgetter, trof toen twee keer raak.

Vrucht van het werk op de transfermarkt
De overwinning van zondag zorgde zichtbaar voor een zucht van opluchting in het Astridpark, maar het moet Weiler extra bekoren dat vijf verschillende spelers voor de doelpunten zorgden. Anderlecht investeerde deze transferzomer immers voornamelijk in offensief geweld. Scorend vermogen vanop de flanken was de voorbije jaren namelijk een terugkerend probleem.

Die transferpolitiek werd tegen KVK alvast beloond. Sofiane Hanni, Lukasz Teodorczyk, Alexandru Chipciu, Steven Defour en Idrissa Sylla wisten Thomas Kaminski te verschalken. Drie aanvallende versterkingen stonden zo meteen aan het kanon en tekenden voor hun eerste Anderlecht-doelpunt in de Jupiler Pro League.

Vijf verschillende doelpuntenmakers
De laatste keer dat vijf of meer Anderlecht-spelers een doelpunt wisten te scoren in één wedstrijd, dateert van 25 september 2013. In de Belgische beker veegde paars-wit op die dag met liefst 7-0 de vloer aan met toenmalige tweedeklasser KAS Eupen, met dank aan Massimo Bruno (twee keer), Demy De Zeeuw, Frank Acheampong, Matias Suarez, Youri Tielemans en Gohi Bi Cyriac.

Vijf verschillende doelpuntenmakers, in competitieverband wachtte het Brusselse publiek er nog wat langer op. Op 11 november 2012 stond Anderlecht tegenover aartsrivaal Club Brugge. Wapenstilstand dus, maar daar trokken de Anderlecht-spelers zich helemaal niets van aan. Massimo Bruno, Dieumerci Mbokani, Milan Jovanovic, Sacha Kljestan, Lucas Biglia en Dennis Praet lieten toen geen spaander heel van de West-Vlamingen: 6-1.

Meer spektakel in Astridpark
Natuurlijk houdt alles wat paars en wit kleurt de voetjes best op de grond. Het duel tegen de Kerels was pas het eerste van de competitie in het eigen stadion. In de Champions League-voorronde tegen FK Rostov kon Anderlecht in eigen huis niet scoren. Toch hebben de fans weer hoop na het steriele spel onder Besnik Hasi.

Vorig seizoen werd er in het Astridpark immers vooral gezucht, gevloekt en gegeeuwd. Statistieken spreken op dat vlak boekdelen: de ruimste thuisoverwinning van de Brusselaars bedroeg toen 3-0, Anderlecht won slechts zes keer met meer dan één doelpunt verschil en gemiddeld zette het 1,85 keer per wedstrijd de netten bol. Die cijfers moeten onder Weiler drastisch omhoog. Het eerste hoofdstuk van dat boek is alvast geschreven.