Goed/fout: sneeuw, Fransen, Mitrovic, kerst en transfers
In deze rubriek op VoetbalPrimeur.be bespreken we elke speeldag wat goed en wat fout ging op de Belgische velden.

Goed/fout: sneeuw, Fransen, Mitrovic, kerst en transfers

28-12-2014 21:49

Goed/fout: In deze rubriek op VoetbalPrimeur.be bespreken we elke speeldag wat goed en wat fout ging op de Belgische velden. Opvallend op speeldag 21 waren dat onder andere sneeuw, Fransen, Mitrovic, kerst en transfers.

Goed

Fransen
Dat de Franse jeugdopleiding tot de besten ter wereld behoort, is al langer bekend. De laatste jaren komen er almaar vaker Fransen in onze competitie terecht. Het leger van Moeskroen – Péruwelz, de ervaren Franck Berrier, de doelpunten van Cedric Fauré en de assists van Teddy Chevalier kenden we al een tijdje, maar dit weekend veroverden ook de sterke Maxime Colin en Adrien Trebel onze harten. Die eerste doet zelfs rasachte Anderlecht-fans twijfelen aan Anthony Vanden Borre en die tweede zorgde met zijn prachtige assist mee voor de zege voor Standard.

Preud’homme
De wedstrijd van Club Brugge tegen Lierse was zeker niet de moeilijkste wedstrijd van het seizoen - met dank aan Eric Matoukou - , maar hoe Michel Preud’homme er voor zorgt dat zijn Club Brugge ieder probleem zo vlot uit de weg gaat, verdient respect. Na de blessure van Victor Vazquez, lost hij ook de schoring van Ruud Vormer zonder problemen op. Davy de Fauw mocht tot zijn eigen verbazing optreden als middenvelder. Niemand twijfelt er aan dat de leider ook de afwezigheid van Matthew Ryan zal opvangen.

Sneeuw
De tijd dat bij sneeuw ieder duel moest afgelast worden op de Belgische velden is gelukkig voorbij. Racing Genk kreeg te veel smeltwater te verwerken, maar de andere zondagduels konden gewoon doorgaan. De verplichting van de voetbalbond in verband met veldververwarming lijkt te helpen en zo komt er niet te veel chaos in de kalender van de Jupiler Pro League.

Fout

Mitrovic
Wat is dat toch met Mitrovic? De spits van Anderlecht bewijst haast wekelijks twee zaken. Eén: hij heeft een neus voor doelpunten. Twee: zijn lontje is te kort. Tegen Westerlo was het weer van dat. In de eerste helft scoren, na de pauze uitpakken met een elleboog. Op de Facebookpagina van VoetbalPrimeur.be pleiten de volgers voor een schorsing. De kans dat die er komt, lijkt groot. We gokken dat Anderlecht in januari naast Mbemba, N'Sakala en Nuytinck, ook Mitrovic moet missen. Wil de aanvaller ooit echt de top bereiken, zal hij zich moeten leren beheersen.

 

Kerst
Racing Genk - Oostende viel in het water. Koning Winter had net zoals heel wat profvoetballers geen zin in (Limburgs) kerstvoetbal. Wij heulen zeker niet mee met Geraerts, De Sutter en Persoons, maar voetballen in deze periode hoeft niet. Een echte winterstop kan immers geen kwaad blijkt nog maar eens. Spelers kunnen rusten, velden kunnen bekomen, er moet niet geschoven worden met speeldagen en supporters hoeven niet in barre omstandigheden naar het voetbal te gaan.

Transfers
Op 1 januari opent de nieuwe transferperiode. Dat betekent dat we op de afgelopen speeldag enkele smaakmakers van de Jupiler Pro League voor het laatst aan het werk zagen. Topschutter Abdoulay Diaby verlaat Moeskroen – Péruwelz en M’Poku laat Standard nog troostelozer achter. Hopelijk gaan onze ploegen hun witte merels niet te ver zoeken en kiezen ze voor de eigen jeugd. Dan krijgt 2014, het jaar van Praet, Vanaken, Oulare en andere Tielemansen een mooie opvolger.