Rastalent en hooligan: de twee gezichten van Club Brugge-topschutter
Nicolas Castillo weet wat er in de supporter omgaat

Rastalent en hooligan: de twee gezichten van Club Brugge-topschutter

21-11-2014 09:55

Met acht doelpunten, maar ook met heel wat wedstrijden op de bank, is de ontwikkeling van Nicolas Castillo bij Club Brugge een van de interessantste verhalen van dit seizoen. Zijn achtergrond brengt enigszins duidelijkheid.

Club haalde Castillo deze zomer weg bij het Chileense Universidad Catolica. Zijn liefde voor de derde ploeg van Chili en hoofdstad Santiago is hem met de paplepel ingegeven door zijn grootvader en oudere broer. "Ik heb Nico al op jonge leeftijd geïntroduceerd in de wereld van de barras of supportersgroepen", aldus zijn broer Diego in Het Laatste Nieuws.

Knokpartijen

"Voor aanvang van elke wedstrijd vertrekken we in groep vanuit Renca en onderweg naar het stadion pikken we per commune alle supporters van Católica op. Nicolas weet als geen ander wat er in een supporter om gaat." Dat laatste mag letterlijk genomen worden, want de broers Castillo gingen meer dan eens op de vuist tijdens de derby's tegen Colo Colo en Universidad de Chile. Zo ver gaat het zelfs, dat de familie grote ogen trok toen ze zag hoeveel bier er in België wordt geconsumeerd tijdens een wedstrijd. "Indien ze dat in Chili zouden toelaten, vallen er doden."

Provocateur

Als jeugdspeler van Catolica werd geprobeerd om zijn gedrag naast het veld te modaliseren, maar evident was dat niet volgens zijn vroegere trainer Mario Lepe. "Hij had de agressie van een hooligan in zijn lichaam. Hij provoceert de tegenstander, de scheidsrechter en het publiek, waardoor zijn intrinsieke voetbalkwaliteiten onzichtbaar worden. Hij moet leren om tolerant te worden."

Toch lag de toekomst van Castillo toen al vast. "In tegenstelling tot andere spelers van zijn leeftijd (17 jaar, nvdr.) was Nicolas helemaal niet zenuwachtig bij zijn debuut. Die jongen had toen al een ongelooflijk sterke persoonlijkheid. Het was voor ons snel duidelijk dat hij profvoetballer zou worden."