Onvoorstelbare slotspeeldag in CPL: nog zeven (!) promotiejagers op een zakdoek

Onvoorstelbare slotspeeldag in CPL: nog zeven (!) promotiejagers op een zakdoek

17 april - 15:00 Laatste update: 19 april - 21:00
7

Vergeet de Champions’ Play-Off, de clash tussen KAA Gent en KV Mechelen of zelfs de moordende degradatiestrijd. Volgend weekend richt de Belgische voetbalfanaat zijn of haar blik best op de Challenger Pro League. In de schaduw van kampioen K. Beerschot V.A. belooft de slotspeeldag er namelijk eentje met een ongeziene reikwijdte aan scenario’s te worden. Niet minder dan zeven clubs dromen nog luidop van promotie! VoetbalPrimeur.be geeft alvast de aanzet tot een ontknoping die zelfs Alfred Hitchcock niet zou kunnen bedenken.

Een en al onzekerheid, zo valt de Challenger Pro League nog het best samen te vatten. Nochtans staat intussen al één feit als een paal boven water: Beerschot is kampioen en keert volgend seizoen weer terug bij de grote jongens. De twee voorbije weekends stonden in het teken van feestgedruis in en rond het Kiel. Eerst verzekerden De Ratten zich al van stijging, door de nederlaag van Dender FCV volgde nadien ook de mathematische zekerheid over de titel. De decompressie viel vorige zondag al te merken, toen de Beerschot-spelers geen vuist konden (of wilden) maken op de Freethiel. Die zege was aan de overzijde overigens van cruciaal belang. Mogelijk tekent zich vrijdagavond om 20u een gelijkaardige ontwikkeling af, al speelt Beerschot tegen PatroEisden nu wel voor eigen volk. De fans zouden hun helden toch op gepaste wijze willen uitzwaaien voor de zomerstop, nietwaar?

Maar goed, Beerschot is op de slotspeeldag (tot eigen vreugde) eigenlijk bijzaak. Voor zeven achtervolgers (zowat de helft van de competitie!) belooft vrijdagavond nog een zenuwslag van jewelste te worden.  Nog even kort recapituleren wat er nog te verdienen valt. Het nummer twee in de einduitslag gaat, samen met Beerschot, rechtstreeks mee naar de Jupiler Pro League. Verder mogen de nummers drie tot en met zes blijven dromen. Zij werken eerst een onderlinge nacompetitie met directe uitschakeling af. Wie als winnaar uit dat mini-toernooitje komt, mag zich opladen voor de matchen van het jaar tegen de op twee na laatste uit de Degradatie Play-Off van de JPL. Inzet: het derde en laatste plekje dat nog overblijft bij de Belgische elite.

De tweede plaats is dus heilig, van drie tot zes nog steeds zalig. Hoe ziet het huidige klassement eruit, op 90 minuten van het einde van de (reguliere) competitie?

1. Beerschot – 56 punten
2. Dender – 14W – 51 punten (+20)
3. Deinze – 15W – 50 punten (+10)
4. Lommel – 14W – 49 punten (+18)
5. Zulte Waregem – 14W – 48 punten (+14)
6. PatroEisden – 13W – 48 punten (+11)
7. FC Liège – 14W – 46 punten (+3)
8. SK Beveren – 13W – 45 punten (+6)

Geef toe: waanzinnig nipt! Een overzicht van alle mogelijke scenario’s schetsen is simpelweg onmogelijk. Net daarom hebben we hierboven ook het aantal winstpartijen en het doelpuntensaldo mee opgenomen. Wees maar zeker dat die info van pas zal komen, want gelijke stand(en) staan in de sterren geschreven. Slechts één club heeft het absolute voordeel van de duidelijkheid. Voor Dender is de situatie zo klaar als een klontje: als de troepen van Timmy Simons zegevieren op het veld van Francs Borains, kan niemand hen de tweede plek nog afsnoepen. In dat geval zouden de Oost-Vlamingen vijftien jaar na hun laatste doortocht terugkeren op het hoogste niveau.

Deinze, Lommel en ook nog Zulte Waregem hopen uiteraard op een andere afloop. Voor die eerste twee mag Dender zelfs gelijkspelen. Als Deinze zelf wint op RFC Seraing, kleurt het tweede promotieticket in dat geval oranje. Faalt ook Deinze, dan kan Lommel zich naar een (onverwacht) delirium voetballen tegen Beveren. Hoewel alles op papier nog speelbaar is voor Zulte Waregem, koesteren Jelle Vossen en co best geen al te hoge ambities. In hun situaties is het eerder zaak om … achterom te kijken.

Van de zeven promotiejagers vallen er vrijdag rond 22u immers twee in een zwart gat. De nummers zeven en acht blijven onherroepelijk achter en zien hun seizoen plotsklaps beëindigd. Op dit moment zijn FC Liège en Beveren de pechvogels. Toch zullen ook zij zich nog één keer smijten. Als ze zelf foutloos blijven én Zulte Waregem en/of Patro gaan uit de bocht, zit er mogelijk toch nog een kleurrijke lente in. Beide ploegen moeten onder meer hopen dat Patro een … scherp en gefocust Beerschot tegenover zich krijgt. En zo is de cirkel rond. Voor duidelijkheid is het echter wachten tot vrijdag omstreeks de klok van 21u45. Spanning troef!