Gent-opponent Zahavi gaat weer voetballen: Wat wij doen, is geen vechten

Gent-opponent Zahavi gaat weer voetballen: "Wat wij doen, is geen vechten"

09-11-2023 14:31
9

Eran Zahavi, de spits van KAA Gent-opponent Maccabi Tel Aviv, komt donderdag voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas weer in actie. In de Conference League neemt Maccabi Tel Aviv het op tegen Zorya Luhansk. Zahavi vertelt voorafgaand aan het duel over de verdrietige periode.

De Israëlische competitie ligt sinds 7 oktober stil. Donderdag staan Maccabi Tel Aviv en Maccabi Haifa - in de Europa League tegen Villarreal CF - voor het eerst weer op het veld tijdens een officiële wedstrijd. "Het is een zware maand geweest, nadat onze wereld is stopgezet", zegt een emotionele Zahavi tegen de aanwezige pers.

"We praten vaak over voetbal als oorlog, maar de echte oorlog speelt zich thuis af in Israël", vervolgt de spits, die opgroeide in een dorp net onder Tel Aviv. "We hebben onze families achtergelaten, de mensen van wie we houden. Onze soldaten zijn daar voor ons aan het vechten. Wat wij voetballers doen, is geen vechten." Zahavi probeert 'plezier' te hebben, in hoeverre dat lukt. "Ik wil niet langer spreken over vechten op een voetbalveld of dat soort dingen. Voor mij bestaat zulke terminologie niet meer."

"Voetbal is niet zo belangrijk meer op dit moment", benadrukt Zahavi. "En natuurlijk is onze voorbereiding niet zo goed als normaal. Maar elke keer als we in Europa spelen, vertegenwoordigen wij niet alleen Maccabi, maar ons land."

Zahavi en Maccabi Tel Aviv komen uit in Groep B van de Conference League. Maccabi Tel Aviv deelt deze groep met De Buffalo's, Zorya Luhansk en Breidablik. Door de oorlog hebben Maccabi Tel Aviv en Zorya Luhansk een match minder gevoetbald. Gent gaat aan de leiding met zeven punten uit drie matchen. Luhansk volgt met vier punten uit twee matchen. Tel Aviv staat derde met drie punten uit twee matchen. Breidablik staat onderaan met nul punten uit drie matchen.