Porto en Belgische clubs in balans: Bizar tweeluik met Club en kanonskogels Hulk

Porto en Belgische clubs in balans: Bizar tweeluik met Club en kanonskogels Hulk

24-10-2023 10:00 Laatste update: 25-10-2023 14:00

Royal Antwerp FC neemt het woensdagavond op tegen FC Porto in de Champions League. De historie tussen FC Porto en Belgische clubs is een gelijkopgaande strijd met weergaloze uitslagen en doelpunten. VoetbalPrimeur.be dook in het verleden om te kijken hoe Belgische clubs het deden tegen FC Porto.

Algemeen overzicht Porto tegen Belgische clubs
Clubs die speelden tegen Porto: Club Brugge, RSC Anderlecht, KRC Genk, Standard
Totaal gespeelde wedstrijden: 18
Overwinningen voor Porto: 9
Gelijkspelen: 2
Overwinningen voor Belgische clubs: 7
Doelsaldo: 27-25 (Porto - Belgische clubs)

Porto in algemeen iets sterker, maar niet tegen Anderlecht en Standard
Porto heeft meer wedstrijden gewonnen dan verloren tegen Belgische clubs. Daarmee heeft Porto een positieve balans tegen teams uit ons land. Echter, RSC Anderlecht en Standard bleken sterk tegen de Portugese club. Standard speelde 2 wedstrijden tegen Porto, waarvan er 1 gelijk eindigde en 1 werd gewonnen door Standard. Anderlecht wist zelfs 4 keer te winnen van de 8 ontmoetingen met Porto en verloor 3 keer. KRC Genk en Club Brugge hebben een negatieve balans tegen Porto. Club Brugge speelde 6 wedstrijden, verloor er 4 en won er 2. Genk verloor beide wedstrijden tegen Porto en wist nooit van de club te winnen.

Nilis beslist Champions League-duel in voordeel Anderlecht
Het is al even geleden, maar op 2 maart 1994 stond Anderlecht voor het eerst in de Champions League tegenover FC Porto. Anderlecht, dat onder leiding stond van trainer Jan Boskamp, wist FC Porto met 1-0 te kloppen. Na een pass van John Bosman wist Luc Nilis de bal in één keer op doel te schieten, laag over de grond, en dit was genoeg om doelman Vitor Baia te kloppen. Nilis maakte daarmee zijn 7e doelpunt in dat Champions League-seizoen en de beslissende goal.

Anderlecht kon zich via Porto opnieuw met de groten meten
In 2000 trof Anderlecht Porto opnieuw. Dit keer gebeurde dat in de 3e voorronde van de Champions League-kwalificatie. De eerste match van het tweeluik wist paars-wit naar zich toe te slepen met een 1-0 overwinning op de Portugezen door een kopbal van de boomlange Tsjech Jan Koller. Doordat de tweede match in een 0-0 gelijkspel resulteerde, plaatste Anderlecht zich voor het eindtoernooi van de Champions League. Met het aanvalsduo Koller en Tomasz Radzinski wist Anderlecht daarin PSV tweemaal te verslaan (1-0, 3-2) en thuis Manchester United klein te krijgen (2-1).

Twee kanonskogels van Hulk tegen KRC Genk
KRC Genk trof FC Porto tijdens de Europa League-kwalificatieronde in 2010 en had de beschikking over een bijzondere aanvaller, namelijk Hulk. De rechtsbuiten maakte op 26 augustus 2010 een hattrick tegen Genk. Hulk staat bekend om zijn keiharde afstandsschoten, en het eerste doelpunt van de Braziliaan in de 36e minuut tegen Genk was er een om van te smullen. Van zo'n 30 meter afstand wist Hulk de bal laag over de grond achter doelman Laszlo Koteles te krijgen. De bal bleek onhoudbaar vanwege de enorme snelheid. En alsof het niets was, deed Hulk het gewoon nog een keer over in de 63e minuut. Weer vanaf ongeveer 30 meter afstand schoot de Braziliaan, dit keer hoog in het doel, de bal in de touwen. Wat een ongelooflijk wapen. De wedstrijd eindigde in 4-2 in het voordeel van Porto.

Bizar tweeluik met Club Brugge
Club Brugge trof Porto afgelopen seizoen in de groepsfase van de Champions League, en dat zorgde voor een knotsgek tweeluik. Het eerste duel tussen de twee clubs resulteerde namelijk in een 0-4 overwinning voor Club Brugge, terwijl de wedstrijd een maand later eindigde in een 0-4 overwinning voor FC Porto. Ondanks de extreme uitslagen bleven de clubs dus zelfs qua doelsaldo precies in balans in dat seizoen. Ferran Jutgla, Kamal Sowah, Andreas Skov Olsen en Antonio Nusa zorgden voor doelpunten tijdens de memorabele 0-4 overwinning uit bij Porto.

Blanco onderonsje
Antwerp speelde dus nog nooit tegen FC Porto. Als het team van Mark van Bommel erin slaagt tweemaal te winnen van Porto, dan is de balans na 20 wedstrijden tussen Porto en Belgische clubs volledig in evenwicht. Voor Antwerp is dit dus een kans om een goede stap te zetten naar overleven in Europa en het schrijven van geschiedenis voor Belgische clubs tegen FC Porto. De wedstrijd begint op woensdagavond om 21.00 uur en wordt gespeeld in De Bosuil.