Club Brugge opgelet: huisanalist legt pijnpunten Fiorentina bloot

Club Brugge opgelet: huisanalist legt pijnpunten Fiorentina bloot

7 mei - 13:00 Laatste update: 21:00
14

Club Brugge moet een 3-2 nederlaag van de heenwedstrijd zien weg te werken in de halve finale van de Conference League. De tegenstander van dienst: Fiorentina. De huisanalist van VoetbalPrimeur.be legt de pijnpunten van de Italiaanse club bloot.

Als we gaan kijken naar de heenwedstrijd, dan vielen toch enkele problemen op bij dit Fiorentina en voornamelijk de defensie. Club Brugge moet de kwetsbare verdediging van Fiorentina benutten om hen te verslaan. Zoals eerder geanalyseerd, zijn beide centrale verdedigers beperkt aan de bal, wat een groot pijnpunt is voor dit Fiorentina. (zie afbeelding hieronder)


Hier zie je 4(!) verdedigers van Fiorentina bij Thiago staan. Drie spelers van Club staan volledig vrij.


De bal komt vrij voor een speler van Fiorentina (niemand van Club Brugge zet iets of wat druk op de bal, ze zijn allemaal bezig met het ‘handspel’).


Uiteindelijk treuzelen deze spelers en trapt Arthur gewoon naast de bal (overhaaste beslissingen nemen).

Nog een fase uit de heenwedstrijd (doelpunt van Thiago)


Hier zie je Thiago al in de rug staan (blind spot) van zijn rechtstreekse tegenstander en kan vertrekken op eigen helft. De CV kiest ervoor om achterwaarts te starten met lopen, terwijl de bal vrije hoog was en toch wel lang onderweg.


Hier wil de CV anticiperen en schat hij de situatie volledig verkeerd in. Thiago gebruikt zeer goed zijn sterke lichaam en kan de CV (vrij gemakkelijk) afhouden. Waar is de andere CV?


Hieruit blijkt ook dat beide CV’s totaal niet wendbaar zijn en ook geen startsnelheid hebben. Deze defensie maakt iedere wedstrijd verschillende defensieve fouten. Hier kan/moet Club zeker van kunnen profiteren. De ruimtes in de rug van deze defensie bespelen is de boodschap.

Hieronder nog een voorbeeld van de matige defensie van Fiorentina.


Er komt weer een lang bal richting Thiago (Jutgla is zeer goed mee en wil profiteren van de ruimte die Thiago zal creëren met zijn loopactie)


Thiago gaat het duel aan en Jutgla (gaat anticiperen op de tweede bal) duikt in de ruime achter de flankverdediger.


Thiago wint dit duel vrij eenvoudig en speelt de bal naar de vrijstaande Jutgla. Kouamé (een aanvaller) moest de positie overnemen van Biraghi (die in de verste verte niet te zien was).


Hier zie je dat de CV zal uitstappen en Thiago (die volledig vrij staat) heeft de vrije baan richting het doel van Fiorentina. Jammer dat Jutgla wilde afwerken met zijn rechtse voet in de eindfase. Prachtige aanval van Club Brugge.

Bovendien is de flank van Dodo een groter probleem dan die van Biraghi. Wanneer Fiorentina op de helft van Club Brugge speelt en Dodo mee ten aanval trekt, ontstaat er een kwetsbaarheid. Dit is vooral het geval aan de kant van Dodo, die tijdens de opbouw als inverted wingback speelt, maar in de final 3th voornamelijk zeer hoog gepositioneerd staat.


Hier zie je Dodo (#2) zeer hoog staan en druk zetten op Jutgla. De rechtse aanvallende flank van Fiorentina staat in het centrum. In deze fase zie je Dodo terug naar het centrum trekken…


… en kan hier de bal veroveren en inspelen op Gonzalez, die terug naar de zijkant is getrokken. Als Club hier de bal kan bemachtigen heeft Jutgla de vrije doorgang naar de twee cv’s van Fiorentina. Met dit beeld wil ik aangeven dat Fiorentina met de flankverdedigers zeer hoog staan en dat deze kwetsbaar zijn in de rug, zeker aan de kant van Dodo, die niet het fysieke vermogen heeft om de hele flank te belopen.

Conclusie
De verdediging van Fiorentina is niet de beste verdediging in deze competitie. Ze maken iedere wedstrijd wel meerdere defensieve fouten. Hierop moet Club wachten en ten volle benutten.