Refereeing Department geeft oordeel over afgekeurde goal RSCA-Antwerp

Refereeing Department geeft oordeel over afgekeurde goal RSCA-Antwerp

07-08-2023 18:20 Laatste update: 18:57
37

De Professional Refereeing Department heeft zijn oordeel gegeven over de afgekeurde goal tijdens RSC Anderlecht tegen Royal Antwerp FC. Anderlecht wist de wedstrijd met 1-0 te winnen, maar in de slotfase werd het doelpunt van Jurgen Ekkelenkamp namens Antwerp afgekeurd wegens buitenspel. Volgens het Refereeing Department was dit een terechte keuze van de arbitrage.

Bertrand Layec geeft namens de Refereeing Department uitleg over de keuze van de scheidsrechter. Het moment was extra dubieus doordat Toby Alderweireld de bal via het hoofd van verdediger Louis Patris naar Jurgen Ekkelenkamp kopte, die op dat moment buitenspel stond.

Layec wordt gevraagd of de scheidsrechter een juiste keuze heeft gemaakt. Layec vertelt dat het belangrijkste is of verdediger Patris bewust de bal doorkopte. “De echte vraag is wanneer een aanvaller in buitenspelpositie weer in het spel wordt gebracht door een verdediger. De regel is heel duidelijk de aanvaller wordt weer in het spel gebracht als de verdediger de bal bewust naar hem speelt of als de verdediger door hem de bal te geven de volledige controle had over de actie”, deelt Layec via de officiële kanalen van het Refereeing Department.

Volgens Layec was er geen sprake van een bewuste actie van verdediger Patris. “In deze fase gebeurt het tegenovergestelde, het was een kopbal van een ploegmaat van de doelpuntenmaker, maar de bal wordt alleen gedevieerd door de verdediger. De verdediger heef nooit bezit of controle over de bal gehad. Hij heeft op geen enkele manier de doelpuntenmaker weer in het spel gebracht, het is logisch dat de assistent zijn vlag omhoog stak en het doelpunt werd afgekeurd”, besluit Layec.