Dupé neemt de handschoen op: minder klasse dan Verbruggen, maar wel betrouwbaar

Dupé neemt de handschoen op: minder klasse dan Verbruggen, maar wel betrouwbaar

17-07-2023 17:30 Laatste update: 21-07-2023 09:30
11

RSC Anderlecht staat op het punt om een opvolger voor Bart Verbruggen en Hendrik van Crombrugge aan te trekken. Enkel zijn medische proeven scheiden Maxime Dupé nog van een contract in Brussel. VoetbalPrimeur.be schetst het profiel van een betrouwbare en geëngageerde doelman, die zowaar een wereldtitel op zijn erelijst heeft staan. Eat that, Bart!

Er staat Dupé sowieso een primeur te wachten, want nooit eerder verdiende hij zijn brood in het buitenland. Een rasechte Fransman, met andere woorden, die op z’n vijftiende instroomde bij de vermaarde jeugdopleiding van FC Nantes. Daar deelde hij overigens geregeld de kleedkamer met Adrien Trebel. Bij Anderlecht hoopt men alvast dat deze transfer een gelukkiger einde zal kennen … Oude herinneringen oprakelen zal er niet inzitten, aangezien het loodzware contract van Trebel deze zomer ten langen leste afliep.

In ieder geval timmerde Dupé bij Nantes aan zijn weg naar de top. In 2012 mocht de sluitpost er zijn eerste profcontract ondertekenen. Een jaar later volgde ongetwijfeld één van de hoogtepunten van zijn loopbaan. Als belofte werd hij opgeroepen voor het WK U20, dat destijs georganiseerd werd in Turkije. Hoewel Dupé er in de schaduw stond van eerste keuze Alphonse Aréola en bijgevolg geen minuut in actie kwam, mocht hij aan het einde van de rit wel een gouden medaille ontvangen. Frankrijk kroonde zich immers tot wereldkampioen! Ene Paul Pogba werd er bekroond tot ‘Speler van het Toernooi’.

Dat jeugdkampioenschap zou voor Dupé de opstap betekenen naar een (geleidelijke) doorbraak in het Franse voetbal. In 2014 viel zijn debuut te vieren voor Nantes, waarna hij in de daaropvolgende vijf jaar tot 64 wedstrijden kwam in de Ligue 1 en de verschillende Franse bekertoernooien. Onomwonden het vertrouwen krijgen zat er evenwel nooit in. Al te vaak kreeg Dupé voor een kortere periode de kans, om vervolgens toch weer naar de bank te verhuizen. Dat voortdurende pendelen werd onze zuiderbuur zo beu als de pest.

Reculer pour mieux sauter
In de zomer van 2019 besloten beide partijen dan ook dat een uitleenbeurt een verstandige oplossing zou zijn. Tweedeklasser Clermont klonk dat plan als muziek in de oren. Voor het eerst in zijn carrière leerde Dupé het gevoel kennen van onbetwistbare nummer één te zijn. Die smaak wilde hij nooit meer verliezen. Toen hij na een tiental maanden terug neerstreek op Nantes, eiste hij meteen een transfer op. Vanaf dan zou Dupé enkel nog genoegen nemen met een rol als vaste doelman. Mede daarom haakte hij af toen bleek dat Club Brugge in hem een degelijke stand-in voor Simon Mignolet zag.

Dupé weet wat hij wil en voelt zich ook niet te beroerd om voor zijn mening uit te komen. Niet toevallig vormde hij in zijn tijd bij Nantes één van de twee afgevaardigden voor de spelersvakbond van de Ligue 1. Daarnaast onderhandelde de doelman ook intern gretig mee, onder meer over winstpremies en dergelijke. De aanvoerdersband droeg Dupé nochtans niet, maar in de spelersgroep werd zijn oordeel steevast gerespecteerd. Geen roeper, maar wel een intelligente leider die op de gepaste momenten de gepaste woorden gebruikt, luidt zijn omschrijving in Frankrijk. Die kwaliteit zal Anderlecht zeker mede overtuigd hebben, aangezien ook Verbruggen en Van Crombrugge veel aanzien genoten bij spelers en bestuur.

Op z’n 27e had Dupé zich dus een duidelijk pad voor ogen gesteld: opnieuw naar de hoogste Franse klasse doorstromen, maar ditmaal als basiskracht. Vooruitziend en geduldig als hij is viel zijn keuze daarom op een overstap naar … het net gedegradeerde Toulouse FC. Uit de onderlinge gesprekken bleek al snel dat promotie naar de Ligue 1 de absolute prioriteit vormde voor Les Violets. Dupé zette graag zijn brede schouders mee onder dat project. In het eerste jaar van die zoektocht strandde zijn ploeg op een zucht van de doelstelling. In twee barragewedstrijden versperde uitgerekend jeugdliefde Nantes de poort naar de hoogste Franse klasse.

Niet getreurd: 365 dagen later zou het toch raak zijn voor Dupé en co. Onder impuls van aanvoerder Brecht Dejaegere kroonde Toulouse zich tot kampioen van de Ligue 2, al voor de vierde keer in de geschiedenis van de club overigens. Zowel voor Toulouse als voor Dupé zelf werd het een zoete terugkeer tussen de elite. In de competitie wisten ze zich eenvoudig te handhaven, maar het échte sprookje werd geschreven in de Coupe de France. De promovendus stootte er helemaal door tot in de finale. In het Stade de France ging (alweer) Nantes vlot voor de bijl: 1-5. Zo had Toulouse twee jaar na datum haar wraak beet. Dat gold echter niet helemaal voor Dupé, want in de beker kreeg vaste reserve Christian Haug steeds de voorkeur.  

Kwaliteit zonder franjes
Het speelterrein van Dupé beperkte zich enkel tot de Ligue 1. Daarin liet hij gelukkig meermaals blijken uit het juiste hout gesneden te zijn. Ondanks 57 tegendoelpunten slaagde het Anderlecht-doelwit er toch negen keer in om zijn netten proper te houden. Daar had Dupé wel degelijk zelf een groot aandeel in. Zo dreef hij zelfs Paris Saint-Germain tot wanhoop met liefst negen reddingen in eenzelfde partij. Het ijzer smeden als het heet is, moet de laatste maanden geregeld door zijn hoofd geflitst zijn. Zijn driejarige verbintenis, die eind juni afliep, besloot Dupé namelijk niet te verlengen.

Daar lijkt Anderlecht nu van te kunnen profiteren. Met de fabelachtige doorbraak van Verbruggen nog vers in het geheugen, wordt het geen eenvoudige opgave om fans en neutrale waarnemers meteen te overtuigen van zijn kunnen. Het zou hoe dan ook oneerlijk zijn om de Fransman in de weegschaal te leggen met zijn jongere en gewoonweg meer getalenteerde collega. Het potentieel om de wereldtop te bereiken, neen, dat bezit Dupé niet, in tegenstelling tot Verbruggen. Dat hoeft evenwel niet te betekenen dat je geen geschikte eerste doelman bij Anderlecht zou kunnen zijn.

Wie zijn troeven even overloopt, komt toch al vlug tot een uitgebreid lijstje. De rechtsvoetige Dupé meet 1,88 meter en staat te boek als bijzonder sterk op zijn doellijn, een echte schotenstopper met uitstekende reflexen. Op foutjes valt hij zelden te betrappen. Daarnaast is ook zijn voetenwerk op peil, zoals het een moderne doelman betaamt. Binnen de opbouwende spelfilosofie van Anderlecht past dat als gegoten, beseft ook Jesper Fredberg. Reken daar nog zijn ervaring en professionele ingesteldheid bij en dan hoeft de paars-witte aanhang niet meteen te wanhopen. Er is zeker en vast leven na Verbruggen!