De zomerschoonmaak: Gent deed kern al krimpen, afscheid Vadis is einde tijdperk

De zomerschoonmaak: Gent deed kern al krimpen, afscheid Vadis is einde tijdperk

14-07-2023 10:15 Laatste update: 15-07-2023 11:52
11

De maand juli is inmiddels zowat halverwege, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Niet alleen inkomend, maar ook uitgaand leeft de hoop om overbodige ballast overboord te kieperen of financieel een ferme slag te slaan. Welke vertrekkers vallen er nog te verwachten bij onze Belgische topclubs? VoetbalPrimeur.be overschouwt de huidige kernen. In deze aflevering: KAA Gent.

Al uitgezwaaid
De Gentse kern kon deze zomer wel een facelift gebruiken, was de consensus tussen bestuur en fans na een wisselvallige campagne 2022-2023. Op uitgaand vlak hebben Ivan De Witte en Michel Louwagie die boodschap goed in de oren geknoopt. Met Jordan Botaka, Bruno Godeau, Darko Lemajic en Sulayman Marreh werden al vier ‘overbodige’ krachten de deur gewezen. Die laatste drie kwamen afgelopen seizoen weliswaar nog af en toe in actie (misschien meer dan de supporters lief was), maar beantwoordden onvoldoende aan de Gentse maatstaven.

Daarnaast moest De Witte van zijn hart een steen maken om een stevige knoop door te hakken. Na vijf jaar is er een einde gekomen aan de vruchtbare samenwerking met Vadis Odjidja. De voorzitter noemde hem bij zijn afscheid nog “de beste speler van België”, een stukje vleierij dat mee opgeborgen mag in de valies richting Kroatië. De waarheid is vooral dat Vadis de laatste tijd te vaak in de lappenmand lag om De Buffalo’s nog van dienst te kunnen zijn. Met Julien De Sart, Sven Kums en nieuwkomer Pieter Gerkens loopt er bovendien nog genoeg kwaliteit en leiderschap rond op het Gentse middenveld.

Huidige vertrekkers:
Jordan Botaka (contract ontbonden), Bruno Godeau (Sint-Truiden), Jens Petter Hauge (terug naar Eintracht Frankfurt), Darko Lemajic (RFS), Sulayman Marreh (einde contract), Vadis Odjidja (Hajduk Split), Kamil Piatkowski (terug naar RB Salzburg), Cederick Van Daele (KV Oostende)

Opgehaalde transfersom: /

Geruchten over andere vertrekkers:
Gianni Bruno (Parma), Alessio Castro-Montes (Hamburg SV), Giorgi Chakvetadze (FC Metz), Joseph Okumu (Stade Reims)

Welke spelers staan nog in het etalageraam?
Twee Gentenaars lopen momenteel het hardst in de kijker: Joseph Okumu en uiteraard Emmanuel Gift Orban. Het wordt moeilijk om de Nigeriaanse sensatie én topschutter Hugo Cuypers allebei binnen de eigen rangen te behouden, liet De Witte eerder verstaan, maar voorlopig hangt er geen onmiddellijke verkoop in de lucht. Dan staat Okumu nadrukkelijker aan de uitgang aan te schuiven. Het Stade Reims van Will Still trekt hardnekkig aan zijn mouw. Hoewel Gent met de komst van Ismaël Kandouss al geanticipeerd lijkt te hebben op zijn vertrek, zou het van ambitie getuigen om haar Keniaan alsnog te overtuigen tot een extra jaartje Ghelamco Arena.

Voor het overige zullen de komende weken vooral in het teken staan van nog enkele contracten lozen. Giannu Bruno en Giorgi Chakvetadze kunnen zelfs nog een zakcentje opleveren. Onze landgenoot beleefde een boerenjaar op uitleenbeurt bij STVV. Nu wil hij zijn ultieme droom najagen: voetballen in het land van zijn wortels, Italië. Tussen Chakvetadze en Hein Vanhaezebrouck lijkt er dan weer te veel gebeurd om de draad opnieuw op te pikken. Het Georgische woelwater kan nochtans uitstekend uit de voeten. Ook voor hem hoopt Gent ongetwijfeld nog een financieel slagje te slaan.

VP’s (huidige) vertreklijstje voor KAA Gent:
- Gianni Bruno
- Giorgi Chakvetadze

(Bron voor alle transfergegevens: transfermarkt.com)