Transferwerk voor de boeg: Union blijft verder teren op diepgaand scoutingsnetwerk

Transferwerk voor de boeg: Union blijft verder teren op diepgaand scoutingsnetwerk

10-07-2023 14:00 Laatste update: 11-07-2023 10:17
6

De maand juli is inmiddels aangevat, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Ook in de Jupiler Pro League wordt er volop gehandeld, bij de ene club al vlotter dan bij de andere. Met nog twee maanden onderhandelgeweld in aantocht maakt VoetbalPrimeur.be graag een eerste balans op. Welke profielen kunnen de Belgische topclubs nog gebruiken? Waar kunnen de fans zich nog aan verwachten? In deze laatste aflevering: Union Saint-Gilloise.

Versterkingen die al afgerond zijn
Na twee sprookjesachtige seizoenen (weliswaar zonder de ultieme 'happy end') beseft Union dat het voor een scharnierzomer staat. De ijzersterke fundamenten die de traditieclub zo'n prachtige kleur gaven sinds de promotie, zijn volop aan het afbrokkelen. Aan de technische cel om voor even solide materiaal te zorgen. Het toch wel onverwachte vertrek van Karel Geraerts heeft die opdracht enkel uitdagender gemaakt. Toch is Union de voorbije weken niet bij de pakken blijven zitten.

Integendeel, de Brusselaars behoren tot de actiefste topclubs uit de Jupiler Pro League. Met vijfenhalve afgeronde inkomende transfers (huurspeler Koki Machida werd definitief overgenomen) én een nieuwe leidsman in de persoon van Alexander Blessin streek er al veel vers bloed neer in het Dudenpark. Naar goede gewoonte deinst Union er niet voor terug om talentvolle jongeren uit de lagere klassen een kans te geven: Fedde Leysen (Jong PSV), Elton Kabangu (Willem II) en Henok Teklab (Preussen Münster in de Duitse 3. Liga) moeten in de voetsporen treden van pakweg Gustaf Nilsson of Deniz Undav.

Daarnaast legde de club tot twee maal toe een (dik) miljoen euro op tafel om het middenveld te versterken. Charles Vanhoutte verdiende zijn strepen al bij Cercle Brugge, terwijl de 25-jarige Mathias Rasmussen de draaischijf moet worden in de as van het elftal. Of hij een icoon als Teddy Teuma kan vervangen, is uiteraard nog een open vraag. In ieder geval heeft Union in zowat elke sector van het veld al nieuwkomers gevonden.

Geruchten over andere nieuwkomers:
Philippe Keny (Basaksehir), Boris Lambert (KAS Eupen), Kevin MacAllister (AA Argentinos Juniors), Damián Pizarro (Colo-Colo) Noah Sadiki (RSC Anderlecht)

Waar ligt er nog werk op de plank?
Zoals gezegd heeft sportief directeur Chris O'Loughlin zijn uitgebreide scoutingscel al stevig aangespoord tijdens de eerste weken van deze zomermercato. Dat heeft het gewenste resultaat opgeleverd met een half dozijn verse krachten. Bij geen enkele van hen is er echter zekerheid of zij over voldoende kwaliteit beschikken om de standaarden van de voorbije twee jaar te evenaren. 

De hamvraag is vooral: welke sterkhouders zullen nog vertrekken? Teuma en Simon Adingra zijn al weg, Ismaël Kandouss staat op het punt om zijn koffers te pakken (KAA Gent) en dan is er nog Viktor Boniface. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de beresterke spits in september nog in Brussel voetbalt. Voor elk van hen dringen vervangers zich op. Daarnaast kan Union nog steeds een profiel à la Dante Vanzeir of Yorbe Vertessen (die teruggekeerd is naar PSV) gebruiken.

Het (huidige) boodschappenlijstje van Union:
- Linksachter
- Centrale middenvelder die het spel kan maken
- Linksbuiten
- Diepe spits als aanspeelpunt (als Boniface verkast)
- Snelle spits met diepgang