Premier-League-Belgen op rapport: Onana geld waard, KDB moest al eens zuchten

Premier-League-Belgen op rapport: Onana geld waard, KDB moest al eens zuchten

31-05-2023 14:00 Laatste update: 01-06-2023 16:45
2

De Europese (top)competities lopen op hun laatste benen. Kampioenenvieringen vliegen ons om de oren, verschillende degradanten zitten in zak en as en ook met individuele trofeeën wordt gretig in het rond gesmeten. Dringend tijd dus voor VoetbalPrimeur.be om alle Belgen uit de vijf grootste competities op rapport te roepen. In deze vijfde aflevering: de elf landgenoten uit de Premier League.

MET VLAG EN WIMPEL AFGESTUDEERD 🔝

Amadou Onana (Everton FC)
Zo'n 40 miljoen euro legden The Toffees op tafel bij Lille OSC, en dat voor een speler die pas één seizoen op het hoogste niveau had geacteerd. Amper een jaar later luidt de conclusie al: Onana was elke penny waard! Met zijn overweldigende fysieke capaciteiten past hij als gegoten in Engeland, maar ook technisch schuilt er een uitstekende voetballer in dat imposante lijf. Zowel Frank Lampard als Sean Dyche schoven hem verder vooruit op het middenveld. Als box-to-box wacht hem waarschijnlijk de grootste toekomst.

Statistieken Premier League: 29 basisplaatsen, 2496 minuten, 1 doelpunt, 2 assists

Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion / Arsenal FC)
Nét geen happy end, maar dat mag geen schaduw werpen over het knalseizoen van Trossard. Bij Brighton schoot de dribbelkont als een komeet uit de startblokken, met een hattrick op Anfield Road als meest heroïsche wapenfeit. Na het (teleurstellende) WK escaleerde de boel even aan de Engelse zuidkust. Gelukkig besloot Arsenal de lont uit het kruitvat te halen. Ook in Londen liet Trossard zich meteen positief opmerken, voornamelijk in de rol van aangever. Zijn inspanningen konden The Gunners echter niet behoeden voor de terugkeer van het ongenaakbare Manchester City.

Statistieken Premier League: 26 basisplaatsen, 2256 minuten, 8 doelpunten, 11 assists

KEURIG GESLAAGD ✅

Kevin De Bruyne (Manchester City)
Nog steeds de beste spelmaker ter wereld, durven wij zonder een zweem van vaderlandsliefde stellen. In de absolute topwedstrijden onderstreept KDB dat keer op keer, zowel binnen als buiten de Engelse landsgrenzen. Op statistiekenvlak beleefde hij zelfs zijn beste jaargang! Toch zat er de voorbije maanden hier en daar ruis op de lijn met Pep Guardiola. In de heenronde was de Spaanse tacticus niet helemaal tevreden over het vormpeil van zijn steunpilaar, na Nieuwjaar moest De Bruyne wat vaker op de bank plaatsnemen dan hem lief is. De komende twee weekends, waarin telkens een finale op het programma staat, kunnen die kleine akkefietjes echter met de mantel der liefde bedekken.

Statistieken Premier League: 28 basisplaatsen, 2425 minuten, 7 doelpunten, 16 assists

Wout Faes (Leicester City)
Vooral na het WK bleek de achterhoede van The Foxes zo lek als een mandje, wat hen aan het einde van de rit ook hun stekje bij de Engelse elite kostte. Ondanks die vele tegendoelpunten viel Faes niet al te vaak iets te verwijten. De krullenbol had het lastig om zijn loopbaan te lanceren, zeker na de torenhoge verwachtingen uit de jeugd, maar paste zich wel moeiteloos aan aan de vereisten van de Premier League. Agressief instappen en voortdurend duels aangaan, het ligt hem als gegoten. Leicester wil Faes graag behouden in de Championship; de vraag is of hij dat zelf ziet zitten.

Statistieken Premier League: 31 basisplaatsen, 2787 minuten, 1 doelpunt, 7 clean sheets

Romeo Lavia (Southampton FC)
Reikhalzend keek men uit naar zijn eerste pasjes in het profvoetbal, niet alleen in België. Sinds zijn overstap van RSC Anderlecht naar Man City staat Lavia immers overal te boek als één van de paradepaarden van de toekomst. Die druk heeft niet verlammend gewerkt. Lavia speelde meteen de pannen van het dak. Een vervelende getimede blessure strooide even roet in het eten, maar naar de lente toe toonde de controleur weer regelmatig zijn grote klasse. Jammer genoeg staat er nu op negentienjarige leeftijd wel al een degradatie op zijn cv ... Wie pikt Lavia op?

Statistieken Premier League: 26 basisplaatsen, 2229 minuten, 1 doelpunt, 0 assists

Orel Mangala (Nottingham Forest)
In Duitsland bleef hij steevast wat onder de radar, maar na zijn verhuis over het Kanaal zingt zijn naam luider rond. Als één van de ontelbare zomertransfers van Nottingham was het een beetje een stap in het onbekende voor Mangala. Hij vocht én verdiende echter knap zijn plek op het Forest-middenveld. Mede dankzij zijn harde werk en balvastheid slaagde Nottingham erin om degradatie af te wenden. Dan is je seizoen meer dan geslaagd, als je het ons vraagt.

Statistieken Premier League: 20 basisplaatsen, 1557 minuten, 1 doelpunt, 1 assist

NÉT VOLDOENDE ✔️

Timothy Castagne (Leicester City)
Zoals zo vaak viel de Rode Duivel weinig tot niets te verwijten. Tegen de meest dribbelvaardige tegenstanders is het soms stevig afzien, maar zelf doet hij zijn mannetje óók pijn, door tomeloos die rechterflank af te dweilen. Daar heeft Castagne na al die jaren ook voldoende duelkracht en een puike voorzet aan gekoppeld. Bij Leicester was hij één van de meest regelmatige krachten, getuige het feit dat niemand meer speelminuten verzamelde.

Statistieken Premier League: 36 basisplaatsen, 3256 minuten, 2 doelpunten, 3 assists

LICHT GEBUISD ➕➖ 

Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers / Aston Villa)
Na enkele succesvolle jaren bij The Wolves zat de klad erin. Niet getreurd, met Aston Villa diende zich in de winter een mooie reddingsboei aan. Alleen lukte het Dendoncker ook daar niet helemaal om zich weer op de kaart te plaatsen. Omdat Unaï Emery en co een topcampagne afwerkte, waren de kansen daartoe te schaars. Onze landgenoot kreeg voornamelijk zijn kans wanneer er een voorsprong verdedigd moest worden.

Statistieken Premier League: 9 basisplaatsen, 901 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Albert Sambi Lokonga (Arsenal FC/Crystal Palace)
Een ietwat gelijkaardig verhaal aan dat van Dendoncker, al is het bij Arsenal uiteraard nog een pak moeilijker om vaak in actie te komen. Daar nog te groen voor zijn, is absoluut geen schande. Het is daarentegen enigszins zorgwekkend dat Sambi Lokonga ook bij het lager aangeschreven Palace niet echt zijn draai vond. Zijn sierlijkheid doet nog steeds het allerbeste vermoeden, maar is de Premier League wel de geschikte omgeving om door te groeien?

Statistieken Premier League: 8 basisplaatsen, 731 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

Youri Tielemans (Leicester City)
Niemand zal strenger over hem oordelen dan Tielemans zelf. De Brusselaar beseft zelf ongetwijfeld ook wel dat het dit seizoen onvoldoende was. Natuurlijk was het af en toe smullen van zijn wonderbaarlijke afstandsschot, maar in het veldspel kon hij zijn elftal te weinig bij de hand nemen. Dat wordt toch verwacht van je aanvoerder en simpelweg de meest talentvolle speler uit je kern. Dat de transfervrije Tielemans desondanks de clubs voor het uitkiezen heeft, ligt eerder aan zijn intrinsieke capaciteiten dan aan zijn afgeleverde prestaties.

Statistieken Premier League: 27 basisplaatsen, 2351 minuten, 3 doelpunten, 2 assists

ZWAAR ONDERMAATS ❎

Dennis Praet (Leicester City)
Zelfs in volle zwanenzang van de landskampioen van 2016 kon Praet zich nauwelijks doorzetten. Dat baart toch grote zorgen voor de nabije toekomst. De Leuvenaar kreeg zeker bij momenten zijn kans, maar slaagde er eigenlijk nooit in om die volop te grijpen. Waar is die geweldige spelmaker van weleer gebleven? In de loop der jaren lijkt Praet zo veelzijdig geworden dat hij op geen enkele positie meer als eerste keuze wordt aanzien. Zijn volgende carrièremove belooft erg belangrijk te zijn.

Statistieken Premier League: 6 basisplaatsen, 639 minuten, 1 doelpunt, 0 assists