PSV wint bekerfinale van Ajax, heldenrollen voor Hazard en Fabio Silva

30-04-2023 20:44
1

PSV heeft zondagmiddag in een spannende bekerfinale met twee gezichten aan het langste eind getrokken. Waar de eerste helft werd ontsierd door opstootjes en een hoop gele kaarten, was de tweede helft een stuk spectaculairder. Het duel draaide na een eigen doelpunt van Branthwaite en een treffer van Thorgan Hazard uit op strafschoppen, die beter werden genomen door de KNVB Beker-winnaar van 2023: PSV

Beide ploegen maakten er de eerste helft allesbehalve een memorabele bekerfinale fan. Van goed voetbal was nauwelijks sprake. Scheidsrechter Dennis Higler moest vaak een gele kaart trekken en de sfeer was nijdig. Guus Til kreeg voor rust nog een grote kans om de Eindhovenaren op voorsprong te zetten, maar hij faalde.

Vrijwel uit het niets kwam Ajax vlak voor rust op voorsprong. Bergwijn schoot raak via PSV’er Jarrad Branthwaite en deed daarmee zijn oude club pijn. Het was een van de schaarse hoogtepunten in wat verder een matig eerste bedrijf was. ESPN-analist Kenneth Perez noemde het zelfs 'een van de meest treurige 45 minuten die hij ooit had gezien.'

De tweede helft was een stuk beter en vermakelijker. Met invaller Devyne Rensch in de ploeg kwamen de Amsterdammers goed uit de kleedkamer. Toch was het PSV dat op gelijke hoogte dacht te komen. André Ramalho leek even de 1-1 te maken, ware het niet dat de Braziliaan overduidelijk buitenspel stond.

Brobbey kreeg even later een gigantische mogelijkheid om Ajax op een comfortabele 2-0 voorsprong te schieten. De spits omspeelde Drommel maar schoot voor open doel op de paal. De misser kwam de Amsterdammers duur te staan, want de ingevallen Hazard zette PSV na een kleine 70 minuten spelen op 1-1. De assist kwam van Xavi Simons.

In de laatste twintig minuten leek de spanning zijn tol te eisen, waarna het duel uitdraaide op een verlenging. In de eerste vijftien minuten kreeg Edson Álvarez de enige 'kans'. Hij kopte voor over. In de tweede helft van de verlenging werd de vermoeidheid bij beide ploegen steeds zichtbaarder. Ruud van Nistelrooij moest Luuk de Jong naar de kant halen nadat ook Simons even daarvoor noodgedwongen plaats moest nemen op de bank.

Vijftien slopende minuten later, waarin PSV het moest stellen zonder de uitgevallen Luuk de Jong en Simons, was het tijd voor strafschoppen. Dusan Tadic en Hazard maakten hun penalty. Daarna misten zowel Brobbey, Ramalho voor PSV, Jurriën Timber en ook Ibrahim Sangaré. Mika Godts (ex-KRC Genk) schoot Ajax vervolgens op 2-1, waarna ook Anwar El Ghazi het net vond in de bloedstollende strafschoppenreeks. Na de misser van Álvarez schoot Fábio Silva (ex-Anderlecht) raak, die PSV daarmee de bekerwinst bezorgde.