Zware kritiek op Belgische VAR: Vinden strafschoppen gewoon uit

Zware kritiek op Belgische VAR: "Vinden strafschoppen gewoon uit"

10-04-2023 16:00
26

Het Belgische voetbal heeft alweer een bewogen week achter de rug, met flink wat discutabele fases. Onder andere de penaltyfase in Royal Antwerp FC – Cercle zorgde voor flink wat beroering, wat ook voor flink wat kritiek zorgt.

In het duel tussen KAA Gent en Union SG kwam er al flink wat kritiek nadat Julien De Sart de bal tegen de arm kreeg in de zestien, maar de Brusselaars geen strafschop kregen. Aan de overzijde kreeg Gent die wel na hands van Senne Lynen, tot groot ongenoegen van onder andere Karel Geraerts.

Op zondag kreeg ook Royal Antwerp FC een discutabele penalty na een handsbal van Thibo Somers. Scheidsrechter Bram Van Driessche greep echter eerst niet in, maar kwam terug op zijn beslissing nadat de VAR hem de beelden opnieuw liet bekijken. Beslissingen die flink wat stof doen opwaaien.

"De VAR moet er zijn om discutabele beslissingen te corrigeren. Maar hier vraag niemand iets", geeft oud-scheidsrechter Stéphane Breda aan bij RTBF. "Ik ben zeker dat als de scheidsrechter het zag en er geen VAR was, hij gewoon laat doorspelen", aldus Breda.

Kritiek op de VAR die ook wordt gedeeld door analist Alexandre Teklak. "De VAR vindt bepaalde strafschoppen gewoon uit", is hij streng. "Dat vind ik jammer, want het bewijst de scheidsrechters een slechte dienst", aldus de Waalse analist.