Promes (31) riskeert twee jaar celstraf voor 'zware mishandeling'

Promes (31) riskeert twee jaar celstraf voor 'zware mishandeling'

03-03-2023 13:44

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van twee jaar tegen Quincy Promes, meldt De Telegraaf. De 31-jarige Nederlander zou in de nacht van 24 op 25 juli 2020 op een familiefeest zijn neef in zijn knie hebben gestoken. De officier van justitie acht zware mishandeling bewezen.

Het slachtoffer liep ernstig letsel op bij het steekincident doordat hij werd geraakt in een belangrijke pees. Hij kon zijn linkerbeen lange tijd niet goed gebruiken en moest lang revalideren. Ook lijdt hij aan posttraumatisch stressstoornis, schrijft De Telegraaf. De neef eist een schadevergoeding van in totaal zo'n één miljoen euro.

Tijdens de strafzaak, die vrijdag begonnen is, kwam ook al naar buiten dat Promes zijn neef eigenlijk in zijn nek zou hebben willen steken. Dat blijkt uit afgeluisterde gesprekken. "Hij kreeg zijn verdiende loon", zei de ex-Ajacied onder meer.  Een van een tante gestolen ketting zou de aanleiding zijn geweest van het incident. "Wie van tante pikt, maak ik af", verkondigde hij.

Justitie acht poging tot moord of poging tot doodslag niet bewezen, hoewel Promes dat tijdens en na de steekpartij wel zou hebben geroepen. Dat bleek echter niet uit zijn acties: hij stak zijn neef in zijn been. Van zware mishandeling is volgens de officier van justitie wel sprake. "Hij verkeerde in een woeste toestand en stak met grote kracht."

Promes woont zijn strafzaak in de rechtbank in Amsterdam niet bij wegens contractuele verplichtingen voor Spartak Moskou, zo kondigde zijn advocaat al aan. De vijftigvoudig international liep het risico aangehouden te worden als hij naar Nederland komt. Dat is vanwege zijn betrokkenheid in een andere zaak, naar drugshandel.