Argentinië haalt het met strafschoppen in absolute thriller van Nederland

09-12-2022 22:58 Laatste update: 23:06
95

Het Nederlands elftal strandt in de kwartfinale van het WK in Qatar. Het wist op sensationele wijze terug te komen van een 0-2 achterstand en een verlenging af te dwingen, maar ging in de penaltyserie onderuit en mag naar huis. Voor bondscoach Louis van Gaal zit het bondscoachschap er voor de derde keer op.

Nederland - met Janssen (Antwerp) en Lang (Club Brugge) op de bank -  deed om Argentinië het aanvallen onmogelijk te maken, maar dat lukte slechts sporadisch. Bij de Argentijnen werd alles vloeibaar zodra Messi de bal had. Zodra de Argentijn aan werd gespeeld, werd hij omsingeld door meerdere Oranje-spelers. Zelf iets creëren lukte Oranje niet. Argentinië hoefde weinig moeite te doen om Oranje achterin te neutraliseren. Memphis Depay kwam er niet aan te pas, maar ook de snelheid van Bergwijn en behendigheid van Cody Gakpo werden onvoldoende benut. De grootste 'kans' van Nederland was voor Bergwijn, die ruim naast schoot na 24 minuten spelen.

De Nederlandse doelman Andries Noppert had ondanks de speldenprikjes van Argentinië niet veel te doen, maar moest hier en daar toch reddend optreden. Eerst op een schot van Messi, daarna van Rodrigo De Paul. Een antwoord had hij niet op Nahuel Molina, die door een sublieme pass van Messi oog-in-oog stond met de doelman van sc Heerenveen: 0-1. Wellicht dat Daley Blind beter had kunnen dekken, maar dat zou de actie van Messi tekort doen.

Ondertussen deed scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz zijn naam eer aan door ook in deze wedstrijd met kaarten te strooien. Jurriën Timber kreeg vlak voor rust de eerste, maar ook Marcos Acuña en Cristian Romero werden op de bon geslingerd. En kort daarna was het Wout Weghorst, een bankzitter, die geel kreeg vanwege commentaar op de leiding. Dat zorgde weer voor irritatie bij de spelers van Nederland.

Tweede helft
Van Gaal gooide in de rust het roer om door Marten de Roon en Bergwijn te wisselen voor Steven Berghuis en Teun Koopmeiners. Dat bracht Oranje aanvallend weinig, terwijl het achterin steeds meer begon te piepen en te kraken. Zo schoot Messi uit een vrije trap op de dak van het doel en kwam Noppert met de schrik vrij.

Na het inbrengen van Luuk de Jong voor Blind begon het zogenaamde 'plan B' voor Oranje, dat voor de rust min of meer al uitlekte. Kort daarna leek Argentinië de kwartfinale in het slot te gooien nadat Denzel Dumfries Acuña neerhaalde en Lahoz naar de stip wees. Noppert had geen antwoord op de strafschop van Messi: 0-2.

Met Weghorst voor Memphis trad plan C in werking. Het inbrengen van Weghorst bleek een gouden zet van Van Gaal, want een van zijn eerste balcontacten leverde direct een doelpunt op. En zoals wel eerder dit seizoen was Argentinië even van slag na de tegengoal, kort daarna raakte Berghuis het zijnet. Aan de zijlijn werd het onvriendelijk toen Argentinië alles uit de kast trok om tijd te rekken, waarbij zelfs de reservespelers van Oranje werden geprovoceerd.

Bizarre slotfase
De slotfase van Nederland - Argentinië mag het stempel 'bizar' of 'krankzinnig' krijgen. Oranje knokte in de tien minuten blessuretijd voor wat het waard was, maar leek ten onder te gaan. Leek, want wat niemand nog voor mogelijk had gehouden, gebeurde wel: in het heetst van de strijd en op het moment suprême flikte Weghorst het om in minuut 101 (!) de 2-2 tegen de touwen te tikken. Waar iedereen een schot over de Koopmeiners verwachtte, schoot hij de bal over de grond richting Weghorst, die de gelijkmaker binnen frommelde. En dus wist het Nederlands elftal in een onmogelijke slotfase toch een verlenging uit het vuur te slepen.

Daarin was het voor Oranje zaak om dertig minuten te overleven, hoewel de eerste helft van de verlenging voor beide ploegen aftasten was. In de tweede helft zette Argentinië aan en werd het meermaals gevaarlijk. Virgil van Dijk blokte op een schot van invaller Lautaro Martínez, die in de allerlaatste minuut van de wedstrijd op de vuisten schoot van Noppert, die een corner van Ángel Di María, een andere invaller, uit zijn doel hield. Kort nadat Enzo Fernandez in de allerlaatste minuut ook nog op de paal schoot, floot Lahoz voor de strafschoppenserie. Het schot op de paal van Fernandez deed denken aan Rob Rensenbrink, die in de finale van 1978 tegen Argentinië ook op de paal schoot. Bij Nederland viel Lang in de 113e minuut in, voor de speler van Club Brugge zijn eerste minuten op dit WK.

Omdat Virgil van Dijk en Steven Berghuis hun strafschop misten, zag het er al snel heel slecht uit voor Oranje. Omdat Fernández namens Argentinië miste, was het nog heel even hopen, maar zover kwam het niet.