Nederland nam Rode Duivels als voorbeeld: Overtalsituaties creëren op middenveld

Nederland nam Rode Duivels als voorbeeld: "Overtalsituaties creëren op middenveld"

03-12-2022 12:29
3

Het huidige Nederland heeft zich laten inspireren door de Rode Duivels. Dat beweert Dwight Lodeweges, die vroeger de rol van assistent-trainer bij Oranje vervulde. Hij ziet zijn land net als op het EK van 2021 moeizaam spelen in Qatar, volgens hem vanwege twijfels over het 5-3-2 systeem.

Het EK liep voor Nederland uit op een grote teleurstelling door een nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finale. "Na dat EK was ik ongelooflijk teleurgesteld, er had meer in gezeten voor ons", zegt Lodeweges in Voetbal International. "Achteraf denk ik dat we toch niet het juiste systeem te pakken hadden. Ook was ik verbaasd over de vermoeidheid van een aantal spelers tegen Tsjechië. Achtste finale EK, dan wil je toch vlammen? Dat zag ik niet echt."

Toen acteerde Oranje in een 5-3-2, een systeem dat Louis Van Gaal ook graag hanteert. Lodeweges doet uit de doeken dat hij zich destijds baseerde op ... de Belgische aanpak. Hij kreeg de opdracht om andere landen te bestuderen tijdens het WK in Rusland. Vooral de Rode Duivels vielen op. "Overtalsituaties op het middenveld creëren met positiewisselingen, backs die over de buitenspelers heen gaan; ik vond die speelstijl gemaakt voor Oranje."

Toenmalig bondscoach Ronald Koeman nam de aanbevelingen over, maar deed dat vanuit een 4-3-3. Toen Koeman naar Barcelona vertrok werd het klassieke 4-3-3 door De Boer echter overboord gegooid. "Die manier van spelen van België lieten we helemaal los. Ik vond dat jammer, maar had wel ingestemd", aldus Lodeweges.