‘Leider’ Hazard of ‘bloedvorm’ Trossard? Huisanalist velt oordeel

‘Leider’ Hazard of ‘bloedvorm’ Trossard? Huisanalist velt oordeel

22-11-2022 15:00 Laatste update: 23-11-2022 18:30
17

Een vraag die ook al enkele maanden de ronde doet, moet Eden Hazard of Leandro Trossard op het WK in de basis? Iedereen heeft zijn mening: journalisten, analisten, de Belgische supporters en Roberto Martinez zelf (samen met zijn staff). Huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders pakt het onderwerp aan. Waarom de ene wel en de andere niet? Misschien kunnen ze ook wel samen spelen?

Een korte analyse over beide spelers.

Statistieken carrière


Als we beide profielen gaan vergelijken (gedurende hun carrières) dan kunnen we niet anders zeggen dat Eden Hazard over het algemeen betere aanvallende kwaliteiten heeft t.o.v. Leandro Trossard. Dit zien we ook in bovenstaand voorbeeld.

- Statistieken van dit seizoen gaan kijken (huidige clubs):

Leandro Trossard komt met een zeer goede vorm naar het WK in Qatar. Hij is 1 van de Belgen die momenteel het beste in vorm blijkt te zijn. Met zijn 7 doelpunten en 3 assists in 14 Premier League wedstrijden komt hij quasi gelijk met Kevin De Bruyne bij Manchester City (3 doelpunten en 9 assists in 14 Premier League wedstrijden).


Als we naar Hazard gaan kijken dan zien we een speler die totaal uit vorm blijkt te zijn. Hij heeft 3 wedstrijden gespeeld (waarvan 1 in de basis) voor Real Madrid. Hij heeft geen enkel doelpunt gemaakt en geen enkele assist gegeven. Momenteel kreeg hij gemiddeld 34 minuten per wedstrijd van Real Madrid coach Ancelotti.

Een speler volledig IN vorm vs. een speler volledig UIT vorm.

Wat verwachten we van deze positie vanuit de Belgische 1-3-5-2 formatie:

- Diepgang
- Individuele acties
- Scorend vermogen
- Bal vasthouden en ruimte creëren (voor jezelf & medespelers)
- Wendbaarheid & snelle handelingen


Voorbeeld van Hazard in de wedstrijd tegen Egypte: Ontvangt de lange bal in de ruimte (Carrasco is komende-> de “overlap”)


Eden Hazard kiest hier om zijn tegenstander op te zoeken waardoor hij ruimte probeert te creëren voor Carrasco.


Hij kan hem uitschakelen. Staat hier voor de keuze (Carrasco inspelen, opkomende middenvelder inspelen, trappen naar doel). Voor mij is de beste keuze het inspelen van Carrasco (gele pijl) omdat hij dichter bij doel staat, de voorwaartse loopbeweging heeft en totaal geen druk van een tegenstander heeft (volledig vrij staat met zijn gezicht richting doel)..


Hij kiest ervoor om een passing te geven ergens tussen de opkomende middenvelder & inspelen diepe spits. Omdat hij te lang wacht, komt er ook nog een “negatieve druk” van de tegenstander waardoor hij de bal niet zuiver kan inspelen + de passingslijn naar Carrasco wordt geblokkeerd.


Diepe spits lijkt hier verrast en mist zijn controle. Betere optie lijkt nummer 11 in te spelen die volledig vrij staat.


Nog een voorbeeld van Eden Hazard en weinig matchritme. Hij komt hij goed ‘tussen de linies’ de bal vragen. Carrasco maakt de ‘overlap’.


Heeft een eerste controle van de bal (totaal zonder druk). Hij scant de vrije ruimte. Veel Belgen die de voorwaartse looplijnen inzetten.


Hij beslist om niet te draaien en voorwaarts (verticaal) te lopen, maar hij gaat hier horizontaal lopen.


Wordt gemakkelijk tegengehouden door een tegenstander met een kleine fout op het middenveld.

Als we dan gaan kijken naar een Eden Hazard in vorm, dan zal hij altijd spelen. Uitstekende balbehandeling, korte bewegingen, laag zwaartepunt, altijd aanspeelbaar, vinnig in de korte ruimtes maar vooral diepgang en dreiging. Hieronder een voorbeeld tegen een Brazilië op het WK 2018.


Hazard ontvangt hier de bal en staat al ingedraaid. Hierdoor gaat de tegenstander twijfelen om door te dekken of in positie te blijven.


Hazard ‘daagt’ de tegenstander uit (vanwege zijn eerste controle) en de tegenstander beslist om door te dekken.


Dit is het signaal voor Hazard om deze tegenstander met “1 tik” uit te schakelen. Door zijn uitstekende balbehandeling, laag zwaartepunt en snelheid van uitvoering zet hij zijn rechtstreekse tegenstander in de wind.


Hij is los van zijn tegenstander en probeert een volgende tegenstander naar zicht toe te trekken. Dit doet hij weer door de bal net iets te ver te tikken.


Tegenstander probeert te “happen”, maar Hazard is sneller op de bal. Hij heeft ook al een medespeler gezien die aanspeelbaar is. Hij speelt deze speler direct in (verticale acties)


Medespeler ontvangt de bal en ziet Hazard de verticale loopbeweging maken (“Give & Go – actie”).


Hij ontvangt de bal onder zijn lichaam, maar heeft altijd de controle over de situatie en de bal. Weeral maakt hij hier de voorwaartse loopactie.


Door zijn snelheid van handelen laat hij een tegenstander naderen, tot op een bepaald punt. Omdat Hazard de volledige controle heeft over de bal en de situatie, kan hij deze 3e tegenstander ook nog uitschakelen (met “de grote brug – actie”).


Hierdoor is hij volledig vrij in de vrije ruimte. Zoals je kan zien kan hij volledig vrij de aanvallende actie maken en heeft hij vier tegenstanders uitgeschakeld. Hiervan kunnen de medespelers profiteren.


Als we gaan kijken naar Trossard, dan weet hij wat er verwacht gaat worden van hem.


Hier ontvangt hij de bal en trekt zo een tegenstander naar zich toe.


Door zijn correcte 1e aanname ( een aanname + aanvallende actie) zet hij met 1 beweging zijn tegenstander in de wind.


En maakt hij gebruik van de voorwaartse actie.



Hierdoor is hij volledig vrij en kan hij een dreigende actie aangaan. Door zijn goede 1e controle, snelle acceleratie, uitstekende balbehandeling, correcte technische uitvoering en aanvallende denkwijze neemt hij direct enkele meters voorsprong op zijn rechtstreekse tegenstander.

Conclusie
Als we op dit moment gaan kijken naar de opstelling van de Rode Duivels en de taken die ingevuld moeten worden om tot een positief resultaat te komen, zou ik kiezen voor een speler die in vorm is.

Opvallend: Eden Hazard zocht tegen Egypte vaak de buitenkant op, waardoor hij de overlap van Carrasco ‘blokkeerde’. Eden wil zijn vorm terugvinden en daardoor wil hij steeds de bal in de voeten ontvangen. Hierdoor heeft hij geen diepgang zonder bal en kan hij ook geen vrije ruimtes creëren.

Niemand twijfelt aan de individuele kwaliteiten van Eden Hazard, maar hij heeft totaal geen matchritme. Eden is DE leider van deze Belgische selectie. Hij zal zeker een belangrijke functie hebben binnen dit team. Maar op dit moment niet als basisspeler voor de Rode Duivels op dit WK in Qatar.