Martinez onthult zijn plannetje met Debast: Hij moest klaar zijn voor alles

Martinez onthult zijn plannetje met Debast: "Hij moest klaar zijn voor alles"

09-11-2022 21:01
21

Roberto Martinez maakt donderdag zijn selectie voor het WK bekend. Daarin mogelijk ook een plaats voor Zeno Debast, die zich tegen Wales en Nederland mocht tonen. Daarin maakte hij telkens een fout, maar dat neemt Martinez hem niet kwalijk.

Tegen Nederland verloor Debast een kopduel tegen Van Dijk, dat uiteindelijk voor een treffer zorgde. Bizar dat het net Debast was die Van Dijk moest dekken, maar dat was volgens Martinez een bewuste keuze."Of we Debast tegen Van Dijk bij die fase hadden gezet om hem te testen? Uiteraard", aldus Martinez bij Sport/Voetbalmagazine.

En ook tegen Wales ging Debast in de fout, maar Martinez was toch onder de indruk van de jonge verdediger van RSC Anderlecht. "We hebben hem laten testen tegen sterke spelers. Dan weet je meer. Hij speelde in twee competitieve matchen zonder vangnet. Hij moest klaar zijn voor alles. Wij waren als staf heel blij hoe hij daarmee omging", klinkt het.

De kans lijkt dan ook groot dat Debast mee mag naar het WK. "Als je hem ziet spelen op 18-jarige leeftijd... De kalmte in zijn spel, hoe hij omging met de stress van zijn debuut, zo rationeel. Dat ik sprak over één van de meest indrukwekkende debuutmatchen van een Rode Duivel sinds 1990? Ik sprak vooral over de manier waarop hij omging met de goede en minder goede dingen op het veld", besluit Martinez.