De woestijn roept Anderlecht: Vertonghen zeker op WK, jonge gasten moeten knokken

De woestijn roept Anderlecht: Vertonghen zeker op WK, jonge gasten moeten knokken

20-10-2022 14:00 Laatste update: 21-10-2022 14:05
3

Nog minder dan vijf weken voor de boeg en dan trekt het grootste voetbalcircus op aarde zich weer op gang. Nu al belooft het wereldkampioenschap in Qatar een unieke belevenis te worden, al is dat niet altijd vanwege de juiste redenen, helaas. Tussen alle nationale en Europese competities door tracht VoetbalPrimeur.be jou al zo warm mogelijk te maken voor het WK. En dat het er bloedheet zal worden, dat staat als een paal boven zand! In deze aflevering overlopen we de mogelijke WK-gangers bij RSC Anderlecht.

Zekerheidjes ✴️✴️✴️

De recordinternational van je land, die laat je niet zo gauw thuis. En dus stapt Jan Vertonghen straks zonder ongelukken mee op het vliegtuig naar Qatar. Met 141 interlands op de teller zal zijn ervaring erg van pas komen in wat het laatste kunststukje van de zogenaamde ‘Gouden Generatie’ moet worden. Op zijn 35e is Vertonghen zelfs nog steeds een sleutelpion in de achterhoede van Roberto Martinez. Ondanks zijn geweldige staat van dienst toont dat ook wel aan hoezeer de opvolging op zich laat wachten in die linie …

Goede hoop ✴️✴️
Over opvolging gesproken! Misschien is Vertonghen dezer dagen bij zijn club wel zijn eigen vervanger aan het opleiden. Dat is alvast de ontwikkeling die RSC Anderlecht hoopt waar te nemen in Zeno Debast. Het talent spat ervan af bij de gewezen spelverdeler, wat ook Martinez aanzette om hem uitvoerig te testen. Na zijn basisplaatsen tegen Wales en Nederland sprak de bondscoach onomwonden over ‘de beste debutant ooit in de Belgische geschiedenis’. Na al die jaren hebben zijn rooskleurige hyperbolen hun effect inmiddels verloren, maar ze wijzen wel richting een ticketje Qatar.

Mogelijk komt Debast in het Midden-Oosten een paars-witte generatiegenoot tegen. Hoewel de negentienjarige Nilson Angulo zijn neus nog nauwelijks aan het venster stak bij de hoofdmacht van Anderlecht, geniet hij in eigen land een uitstekende reputatie. Daarom selecteerde Gustavo Alfaro, keuzeheer bij Ecuador, de aanvallende parel voor de laatste twee oefenduels. Daarin mocht Angulo twee keer invallen. Gensters slaan lukte niet echt (beide partijen eindigden op een brilscore), maar de jongeling heeft het voordeel dat hij wekelijks ritme heeft opgebouw bij de RSCA Futures.

Kaarsjes branden ✴️
De voorbije jaren pakte Martinez geregeld uit met meerdere Anderlecht-discipelen in zijn kern (niet zelden tot onvrede van supporters), maar voor Qatar lijken de Brusselaars al tevreden te mogen zijn met twee afgevaardigden. Zo zijn de kansen van Hannes Delcroix en Yari Verschaeren stevig geslonken. Zij presteerden de laatste tijd minder, mede vanwege blessurelast. Ook Hendrik Van Crombrugge dreigt uit de boot te tuimelen. Achter zijn kwaliteiten staan eerder een uitroepteken dan een vraagteken, maar de concurrentie onder de dwarsligger is nu eenmaal moordend.

Tot slot kan ook Majeed Ashimeru best een flinke lading kaarsen bestellen. Eind 2021 zag het glas er nochtans halfvol uit. De Ghanees eiste steeds nadrukkelijker zijn plekje op het Anderlecht-middenveld op en mocht zich zo ook bewijzen bij The Black Stars. In het voorjaar van 2022 steeg zijn vormcurve zelfs nog verder door, tot blessureleed roet in het eten strooide. Momenteel draait Ashimeru’s motor nog altijd niet op volle toeren. Bij de vorige Ghanese selectie uit september blonk hij dan ook uit in afwezigheid …

Overzicht van VP's WK-specials van de volgende dagen en weken:
Vrijdag 21/10: Welke spelers van Royal Antwerp FC maken kans op een WK-selectie?
- Zaterdag 22/10: Welke spelers van Club Brugge maken kans op een WK-selectie?
- Maandag 24/10: Welke spelers van KRC Genk maken kans op een WK-selectie?
- Dinsdag 25/10: Welke spelers van KAA Gent maken kans op een WK-selectie?
- Woensdag 26/10: Welke spelers van Standard Luik maken kans op een WK-selectie?
- Donderdag 27/10: Welke spelers van Union Saint-Gilloise maken kans op een WK-selectie?
- Vrijdag 28/10: Welke overige spelers uit de Jupiler Pro League maken kans op een WK-selectie?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s