UEFA-ranking: België enige ongeslagen land in de top 30 en 4e beste van het jaar

UEFA-ranking: België enige ongeslagen land in de top 30 en 4e beste van het jaar

16 september - 09:27 Laatste update: 22:08
17

Voor dit seizoen kregen de Belgische clubs actief in Europa één opdracht mee: punten verzamelen voor de UEFA-ranking. Club Brugge, Union, RSC Anderlecht en KAA Gent hebben die boodschap duidelijk begrepen. Voorlopig vergaat het België in de groepsfases van de verschillende Europese competities voor de wind.

In de Champions League heeft Club Brugge na twee speeldagen nog altijd het maximum van de punten. In de Europa League gaat dat op voor Union. Ook qua resultaten zijn RSC Anderlecht en KAA Gent goed begonnen aan de Conference League. Beide clubs pakten in hun eerste twee matchen vier punten. De vier Belgische club zijn dus nog altijd ongeslagen in de verschillende Europese groepsfases.

Ons land zorgt daarmee voor een unieke prestatie. Geen enkel ander land binnen de top 30 van de UEFA-ranking met minstens nog één actieve deelnemer in Europa heeft nog die ongeslagen status in de groepsfases. Van Engeland tot Kazakhstan is er minstens één ploeg van elk land die dit seizoen minstens één ploeg had die een match in een Europese groepsfase verloor.

In totaal verzamelden Club Brugge, Union, RSC Anderlecht én Royal Antwerp FC dit seizoen al 5.200 punten. Slechts drie landen doen voorlopig dit seizoen beter. Spanje is tot nu toe de beste leerling van de klas met 5.571 punten. Dan volgt Portugal met 5.333 verzamelde punten dit seizoen. Tsjechië vult het podium aan met 5.250 punten. Dat komt mede door de sterkte prestaties van Viktoria Plzen en Slavia Praag dit seizoen. Op de algemene UEFA-ranking staan de Tsjechen pas dertiende. 

Punten van dit seizoen
01. Spanje – 5.571
02. Portugal – 5.333
03. Tsjechië – 5.250
04. België – 5.200
05. Engeland – 5.000
06. Turkije – 4.800
07. Duitsland – 4.750
08. Nederland, Italië, Noorwegen – 4.500

* Liechtenstein verzamelde dit seizoen 5.500 punten, maar heeft met Vaduz slechts één ploeg actief in Europa

Zoals eerder aangehaald pakte België dit seizoen dus al 5.200 punten. Op de UEFA-ranking heeft België ondertussen Oostenrijk ingehaald en staat nu negende in de stand. Ter vergelijking vorig seizoen eindigde ons land met 6.600 punten. Een jaar voordien kwam België zelfs niet verder dan 6.000 punten aan het einde van de rit.

Dit seizoen kunnen we alleen maar hopen dat onze ploegen over de kaap van de 7.000 punten geraken om een stevige plaats in de top tien van de UEFA-ranking vast te houden. Tegen een seizoen zoals 2016 – 2017 toen de Belgische clubs 12.500 verzamelden zeggen we alvast geen nee.

We begrijpen zelf ook dat het eerste gewin kattengespin is, maar de goede start nemen ze ons niet meer af. Op de twee volgende speeldagen staan de Belgische teams voor cruciale wedstrijden. Club Brugge neemt het tweemaal op tegen Atlético Madrid. Union neemt het twee keer op tegen Braga. RSC Anderlecht wacht een dubbele confrontatie met West Ham en KAA Gent speelt tot twee keer toe tegen Djurgårdens IF.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie