De 'wet van 78' die het eigenlijk niet is: Communicatie Union is misleidend

De 'wet van 78' die het eigenlijk niet is: "Communicatie Union is misleidend"

01-06-2022 13:30
13

Bij Union reageerde men razend op de aankondiging van Felice Mazzu bij RSC Anderlecht. Volgens de promovendus vertrok Mazzu met 'de wet van 1978'. Al lijkt die communicatie wat onduidelijk te zijn.

In de communicatie verwijst Union namelijk naar de 'wet van 3 juli 1978' en denken veel mensen dus al snel aan de befaamde 'wet van 78', waarbij spelers hun contract kunnen afkopen en zo zonder transfersom naar een andere club vertrekken. De wet waar Union naar verwijst, is echter een andere wet.

De befaamde 'wet van 78' werd namelijk op 24 februari opgenomen, terwijl datzelfde jaar er ook een soortgelijke wet werd opgenomen. De 'wet van 3 juli 1978', die niet van toepassing is op trainers in het voetbal of andere sporten. Trainers moeten namelijk de algemene regels volgen.

Peter Vandenbempt stoort zich dan ook aan de communicatie van Union, die voor heel wat verwarring heeft gezorgd. "Als Union de datum van de wet wilde gebruiken en daar kwam '78 in voor, hadden ze dat duidelijker moeten communiceren. Want door de verwarring stel je Mazzu en Anderlecht in een slecht daglicht", vertelt hij bij Sporza.

Opzeg
Volgens Vandenbempt zijn zowel Anderlecht als Mazzu dus ook niet in de fout gegaan en heeft Mazzu zoals elke normale werknemer zijn opzeg gegeven. "Meer is dit eigenlijk niet", aldus Vandenbempt.