'De mogelijke vervangers van Witsel bij de nationale ploeg, de positie zes'

'De mogelijke vervangers van Witsel bij de nationale ploeg, de positie zes'

25-03-2022 21:55
4

Kopzorgen zouden we het niet noemen voor Roberto Martinez. Eerder stof tot nadenken. Axel Witsel speelt deze interlandperiode niet voor de Rode Duivels. Een ideaal moment om eens stil te staan bij wie zijn mogelijke opvolger bij de nationale ploeg zou kunnen zijn. 

Het Laatste Nieuws geeft een overzicht van de verschillende opties. Als je het lijstje zo ziet, besef je wel wat een weelde we ook op die specifieke positie in middenveld hebben. Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Albert Sambi Lokonga, … Toevallig allemaal producten RSC Anderlecht?

Tielemans
Met zijn 47 caps moest Tielemans bijna ook thuis blijven. Dan zouden we deze interlandperiode wel een erg polyvalente en competente middenvelder moeten missen. Eentje die ondertussen toch ook al een hoop ervaring in zijn rugzakje meedraagt. Het zou wel eens goed kunnen dat hij zaterdag op de zes zal starten. In 2017 verving Tielemans al eens Witsel in een vriendschappelijk duel tegen Tsjechië. Achteraf werd zijn prestatie als uitstekend beschreven. Ook ploegmaats Jan Vertonghen was vol lof over de interim-zes van de avond. ''Witsel speelt misschien iets behoudender, maar ik ben ervan overtuigd dat Youri op die positie één van de beste in de wereld kan worden."

Dendoncker
Een tweede optie is Leander Dendoncker. Van de drie spelers die we eerder al opnoemden, lijkt zijn profiel wel het dichtst aan te leunen bij dat van Witsel. Een krachtig lijf gecombineerd met een erg uitgebreide skill-set. Toch spreken zijn prestaties bij de Rode Duivels dat een beetje tegen. ''Er zat teveel afval in ons spel,” vertelde Martinez na een duel tegen Tsjechië. Dit kwam toch een beetje op het conto van Dendoncker terecht, die toen de positie van Witsel bezette. 

Lokonga
'Het talent van Sambi is extreem. En zijn toekomst is immens. Misschien, puur naar profiel, komt Sambi het dichtst bij Witsel," vertelt Martinez in 2021. Als we de bondscoach dus moeten geloven lijkt Lokonga dé opvolger van Witsel op die positie. Een paar maanden na die uitspraak, sprak hij nogmaals zijn liefde voor Lokonga uit. ''Hij moet gewoon spelen (om de opvolger van Witsel te worden), hij is een ongelofelijk talent. Hij is te goed voor één positie, en dat kan problemen geven. Maar hij is zeer slim."