De Fifa kondigt aan dat alle Oekraïnse spelers zonder problemen mogen vertrekken

De Fifa kondigt aan dat alle Oekraïnse spelers zonder problemen mogen vertrekken

17-03-2022 09:30

De Fifa heeft woensdag de mogelijkheid gegeven voor ook spelers om andere oorden te gaan opzoeken. Vorige week werd al aan buitenlandse spelers en coaches in Oekraïne en Rusland die hulp geboden. Woensdag breidde de Fifa haar hulp uit tot ook Oekraïense spelers om elders contracten te tekenen en dat allemaal zonder de officiële transferperiode af te wachten.

Oekraïense voetballers die erin slagen het land te verlaten, zullen zich dus bij een andere club kunnen inschrijven, ook al is het door elke nationale federatie daartoe voorziene venster gesloten, aldus de Fifa.

Hoewel een algemene mobilisatie is afgekondigd en mannen tussen 18 en 60 jaar naar verwachting in Oekraïne zullen blijven, zullen zij "toestemming" moeten krijgen om te vertrekken. "Een vertrek overeenkomstig de huidige regels inzake grensoverschrijdend verkeer van Oekraïense onderdanen", aldus de instantie. Elke club zal echter niet meer dan twee spelers kunnen ontvangen die onder deze vrijstelling vallen. 

In Rusland, dat uit de sportwereld is verbannen en geen internationale wedstrijden meer mag spelen, is het de bedoeling "het vertrek te vergemakkelijken" van al diegenen die geen overeenkomst met hun clubs hebben bereikt, verklaarde het wereldorgaan.