'Juve, Barça en Real blazen Super League nieuw leven in: omstreden deel geschrapt'

'Juve, Barça en Real blazen Super League nieuw leven in: omstreden deel geschrapt'

26-02-2022 08:45
1

Juventus maakt samen met Real Madrid en FC Barcelona toch weer werk van een Super League. De komst van het nieuwe Europese clubtoernooi moet de UEFA buitenspel zetten.

Volgens The Telegraph zal Juventus-voorzitter Andrea Agnelli donderdag de nieuwe plannen voor de Super League bekendmaken. De Britse krant weet dat één belangrijk deel uit het voorstel is geschrapt: van het idee van een gesloten competitie is afgestapt. Er zullen geen gegarandeerde startbewijzen zijn en clubs moeten zich via hun nationale competitie zien te plaatsen, zoals dat nu ook het geval is in de Champions League.

Twaalf clubs pleegden vorig jaar een coup, onder aanvoering van Juve, Real Madrid en Barcelona. De plannen van een eigen elitecompetitie zorgde echter voor veel verzet van de UEFA én supporters. Negen clubs keerden daardoor al snel op hun schreden terug. Onder meer de Big Six van de Premier League accepteerde een boete voor zijn aandeel in de Super League. De UEFA verklaarde het project 'dood', maar niets zou minder waar zijn.

De Super League-deelnemers zijn zeer kritisch op de huidige opzet van de Europese toernooien. Zij wijzen onder meer op het 'falen van de Financial Fair Play-regels van de UEFA en het oneerlijke voordeel van clubs in staatseigendom'. Volgens The Telegraph moet onder meer Paris Saint-Germain-eigenaar Nasser Al-Khelaïfi het ontgelden. 'Binnen de Europese Unie mogen clubs geen staatssteun ontvangen, waarom is het dan toegestaan dat de voetbalmarkt verstoord wordt door enkele staatsclubs uit niet-lidstaten?', valt te lezen in een document van de Super League.

Voor Juve, Real en Barça wordt het belangrijk om Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City en Tottenham Hotspur weer aan hun kant te krijgen. De Engelse topclubs gingen akkoord met regels die 'het hun onmogelijk maken' om weer uit de band te springen, zo liet de Engelse competitie eerder nog weten. Ook AC Milan, Juventus, Internazionale en Atlético Madrid behoorden tot de oorspronkelijke initiatiefnemers.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie