Vijf lessen uit speeldag 18: veldslag op de Bosuil en promotie voor De Ketelaere

Vijf lessen uit speeldag 18: veldslag op de Bosuil en promotie voor De Ketelaere

13-12-2021 16:00 Laatste update: 19:30

De Jupiler Pro League heeft haar keerpunt genomen. Ook de eerste speeldag van de terugronde leverde het nodige materiaal op over na te kaarten. Naar goede gewoonte doet VoetbalPrimeur.be dat in vijf lessen om te onthouden.

Veldslag op de Bosuil
Eigenlijk viel het te voorspellen. Terwijl zowel Royal Antwerp FC als Standard Luik de voorbije weken vooral in negatieve zin opvielen vanwege extrasportieve wantoestanden, was dat nu het geval binnen de groene rechthoek. De slag in Deurne-Noord draaide uit op een waar kaartenfestival en stond bol van de frustratie, tijdrekken en agressieve tussenkomsten. Het mogelijke racistische incident tussen Selim Amallah en Abdoulaye Seck vormde het trieste dieptepunt. Opnieuw geen reclame voor het voetbal, helaas ...

Paars-witte stoom
Het heeft de supporters veel geduld gekost, maar eindelijk lijkt de paars-witte trein onder stoom te zijn geraakt. Het bezoek aan RFC Seraing leidde alvast tot de eenvoudigste overwinning van het lopende seizoen. Vijf verschillende doelpuntenmakers, dat zorgt altijd voor een goede vibe binnen een elftal. Na lang wikken en wegen heeft Vincent Kompany zijn vaste elf klaarblijkelijk gevonden, mét een bepalende rol voor good old Lior Refaelov. Soms staat kwaliteit boven spelconcept.

Selbstbewusstsein
Zelfs zij die geen letter Duits machtig zijn, zullen bovenstaande karaktereigenschap wel kunnen vertalen. Er bestaat geen beter woord om de persconferentie van Bernd Storck te omschrijven. Ondanks een vrij treurige 1-0-nederlaag bij KAA Gent én de penibele positie in het klassement (waar hij zelf uiteraard geen verantwoordelijkheid voor draagt), liet de Duitser een ijzersterke indruk na tijdens zijn praatje. Een glasheldere analyse van de partij werd gevolgd door een overtuigende boodschap: geef mij tijd en ik loods dit KRC Genk weer naar de top. Dat moet de Limburgse burger moed geven!

Van prins tot koning Charles
Wie Charles De Ketelaere de kroonprins van Club Brugge beschouwt, moet misschien stilaan eens denken aan de opwaardering van die eretitel. Niet dat de linkspoot tegen SV Zulte Waregem de perfecte prestatie op de mat toverde, maar met twee onversneden klasseflitsen dribbelde hij de bezoekers wel genadeloos tegen het canvas. Als De Ketelaere nog enkele keren schittert in deze eindejaarsperiode, wordt de stip achter zijn naam weer wat dikker met het oog op de Gouden Schoen.

Derde keer, goede keer
Tot twee keer toe was het verkeerd gelopen tegen KV Mechelen, maar een Brusselse ezel stoot zich geen drie maal aan dezelfde steen. Zondagmiddag slaagde Union Saint-Gilloise er eindelijk wél eens in om Malinwa af te troeven. Dankzij doelpunten van Dante Vanzeir en Teddy Teuma heeft de promovendus nu al de kaap van de 40 punten gerond, als allereerste der 1A-clubs. Verschrikkelijk knap. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Union deze hoogconjunctuur kan doortrekken, maar zelfs met een minder goed rendement moet de Champions Play-Off haalbaar zijn.