Duivelse doelpuntenmachine onder Martinez: Lukaku neemt ruim een kwart voor zich

Duivelse doelpuntenmachine onder Martinez: Lukaku neemt ruim een kwart voor zich

18-11-2021 19:20 Laatste update: 19-11-2021 20:15

Harry Kane is tijdens de voorbije interlandperiode opgeklommen tot de derde plaats in de all-time topschutterranking van de Engelse nationale ploeg. Dat heeft hij voor een gedeelte te danken bondscoach Gareth Southgate, onder wiens bewind hij nu al 43 keer raak trof. Hoe zit dat bij de Rode Duivels sinds Roberto Martinez aan het roer staat, vroeg de redactie van VoetbalPrimeur.be zich af? Dat schreeuwt om een overzicht!

Na het faliekant afgelopen EK van 2016 schakelde de Belgische voetbalbond razendsnel om. Marc Wilmots werd bedankt voor bewezen diensten, opvolger Martinez moest de Gouden Generatie eindelijk naar eremetaal loodsen. Dat lukte deels in Rusland, al had de medaille daar misschien niet de verhoopte kleur. In ieder geval zwaait Martinez inmiddels ruim vijf jaar de plak bij onze nationale ploeg, goed voor een voorlopige som van … wedstrijden op zijn teller.

Aangezien de Duivels in die periode hoofdzakelijk overwinningen boekten, vielen er ook een heleboel doelpunten te vieren. In totaal zetten de manschappen van Martinez 185 keer de vijandelijke netten eigenhandig bol (zonder own-goals meegerekend, met andere woorden). Omgerekend komt dat neer op een gemiddelde van ruim drie goals per gespeelde wedstrijd, wat op zich een overweldigend cijfer is. Het zal niet verbazen dat Romelu Lukaku de meeste van die treffers voor zijn rekening heeft genomen …

De statistieken van Lukaku zijn uiteraard om van achterover te vallen. In die dikke vijf jaar Martinez stond de Belgische recordschutter aller tijden liefst 51 keer aan het kanon, zo’n tien keer per kalenderjaar dus. Sinds de zomer van 2016 komen iets meer dan 27 procent van de Duivelse doelpunten van zijn voet, hoofd of ander lichaamsdeel. Het belang van de stormram van Chelsea FC kan dan ook niet onderschat worden. Als deze generatie ooit nog eens de oppergaai in de wacht wil slepen, lijkt een fitte en in-vorm-zijnde Lukaku simpelweg een onontbeerlijke voorwaarde.

De huidige topschuttersstand onder Martinez

1. Lukaku 51
2. Batshuayi en Eden Hazard 19
4. Dries Mertens 13
5. Christian Benteke en Kevin De Bruyne 10
7. Thorgan Hazard 9
8. Thomas Meunier 8
9. Yannick Carrasco 7
10. Nacer Chadli, Youri Tielemans en Axel Witsel 4

Drie doelpunten: Alderweireld, Vanaken en Vertonghen
Twee doelpunten: Castagne, Doku, Fellaini, Praet en Trossard
Eén doelpunt: De Ketelaere, Denayer, Foket, Januzaj, Mirallas, Saelemaekers, Vermaelen, Verschaeren