Weer lege stadions in Nederland: 'Onbegrijpelijk, dat is de omgekeerde wereld'

Weer lege stadions in Nederland: 'Onbegrijpelijk, dat is de omgekeerde wereld'

In Nederland worden de wedstrijden de komende drie weken achter gesloten deuren gespeeld. Sportmarketeer Chris Woerts snapt er niets van dat de stadions weer gesloten moeten worden voor publiek. Het kabinet gaat dat vrijdagavond wereldkundig maken. Woerts noemt de maatregel in gesprek met VoetbalPrimeur 'symboolpolitiek van de bovenste plank'.

De coronabesmettingen lopen op en daarom komt het kabinet in actie. Er wordt vanaf zaterdag een 'gedeeltelijke lockdown' doorgevoerd. Dat betekent ook dat voetbalsupporters niet meer welkom zullen zijn in het stadion. "Het is symboolpolitiek van de bovenste plank", reageert Woerts daarop tegenover deze website. "Ik denk dat er in de stadions het meest gecontroleerd wordt op het gebruik van de QR-codes. Je moet de mensen straffen als ze zich niet goed gedragen, niet de mensen die zich aan de regels houden. Dat is de omgekeerde wereld."

"Het stadion geldt ook nog als een buitenlocatie, dus waar gaat het over?", vraagt de voormalig commercieel directeur van Feyenoord zich hardop af. "Het is onbegrijpelijk. Het lijkt wel alsof het voetbal en andere de sporten als eerste in aanmerking komen voor maatregelen. Ambtenaren die nooit in een stadion komen en geen gevoel hebben voor sport, bepalen dit."

Woerts wil graag twee dingen duidelijk maken aan het kabinet. "Eén: blijkbaar wordt de lobby van de KNVB, Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie totáál niet serieus genomen in Den Haag", begint hij. "Ze lopen de deur daar namelijk plat voor overleggen. Twee: het is aantoonbaar dat de voetbalstadions geen coronabrandhaarden zijn. Blijkbaar heeft de regering daar schijt aan. Het is écht onbegrijpelijk. Ze hebben geen enkel idee wat zich in de maatschappij afspeelt. In plaats van de ongevaccineerden aanpakken, pakken ze de voetbalsupporters aan. Wat is dat nou voor flauwekul?"

'Frustratie droop van KNVB-statement af'
Vrijdagochtend bracht de KNVB een statement naar buiten over de lege stadions. 'Dit lijkt op beleidsarmoede, men weet in Den Haag niet meer wat te doen', schreef de voetbalbond onder meer. "Voor de KNVB vond ik het een stevig statement. De frustratie druipt ervan af", stelt Woerts, die zich kan vinden in het statement. "Ja, natuurlijk. De belangrijkste wedstrijd van de WK-kwalificatie (tegen Noorwegen op dinsdag 16 november, red.) moet nu zonder publiek gespeeld worden, als de maatregelen doorgaan. Dat is heel jammer. De magie van De Kuip geeft altijd een extra zetje in de rug van de spelers."

In het statement liet de KNVB ook kort weten dat het momenteel in gesprek is over het sluiten van de stadions. Woerts heeft daar verder geen informatie over. "Nee, daar heb ik geen idee van. Ik denk dat het besluit gisteravond (donderdagavond, red.) al is genomen. Maar ik hoop dat ze een beetje bij zinnen komen in Den Haag en zeggen: laten we de mensen die goed willen, niet straffen."

'Ik zou competitie stilleggen'
In de afgelopen uren had Woerts al contact met clubs over de nieuwe maatregel. "Zij vinden het natuurlijk dramatisch. Ze hebben duizenden euro's geïnvesteerd om de stadions coronaproof te maken en worden nu als eerste geslachtofferd. Als je drie wedstrijden zonder publiek speelt, moet je weer een beroep doen op de supporters waar je al zo veel van hebt gevraagd. Datzelfde geldt voor businesspartners en sponsors."

Woerts denkt te weten hoe de financiële schade beperkt kan blijven. "Als ik de KNVB en Eredivisie was, zou ik de competitie nu twee of drie weken stilleggen en inhalen als er wel weer publiek is toegestaan. Wellicht is er ruimte op de speelkalender om te zeggen: dan gaan we maar met Kerst en Oud en Nieuw spelen. Dat zou financieel natuurlijk beter zijn, want dan hoef je niet te compenseren. Dan haal je de wedstrijden gewoon voor volle tribunes in. Ik denk dus dat het stilleggen van de competitie misschien de beste optie is", besluit hij.

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie