Jonge versie van Vertonghen gezocht: Je kan niet zomaar linksvoetigen fabriceren

Jonge versie van Vertonghen gezocht: "Je kan niet zomaar linksvoetigen fabriceren"

04-09-2021 23:44
12

Ondanks de duidelijk overwinning op het veld van Estland (2-5) baarde de achterhoede van de Rode Duivels de Belgische voetbalfan zorgen. Toby Alderweireld, Jason Denayer en Dedryk Boyata gaven opvallend veel weg tegen een land dat buiten de top-100 van de FIFA Ranking staat. Bondscoach Roberto Martinez is al even op zoek naar kwaliteit in die rangen.

Na het pensioen van Vincent Kompany en eerder Daniël Van Buyten is de druk achterin op de schouders van Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen komen liggen. Die laatste twee naderen echter het einde van hun carrière. Jammer, want als linksvoetigen hebben zij een behoorlijk uniek profiel in het hedendaagse voetbal. Ook Martinez hecht belang aan linkspoten in zijn driemansverdediging. Zo gaf hij eerder aan dat hij tevreden is dat Elias Cobbaut op uitleenbasis bij Parma aan de slag gaat.

Jean Kindermans begrijpt die voorkeur voor linksvoetige verdedigers. "In het moderne voetbal is 'bilateraliteit', tweevoetigheid, enorm belangrijk. Daar kan je ook heel specifiek op trainen", beseft het hoofd opleiding van RSC Anderlecht bij Het Laatste Nieuws. Als Vermaelen en Vertonghen straks op pensioen gaan, is het maar de vraag of de Rode Duivels een evenwaardige, linksvoetige mandekker weten te vinden.

Tweevoetigheid is dus een belangrijke troefkaart. "Maar in het overgrote deel van de gevallen zal een speler toch zijn natuurlijke voorkeursvoet blijven houden. Je kan niet zomaar linksvoetige centrale verdedigers fabriceren. Zo werkt het gewoon niet", geeft Kindermans aan.