Uitkijken naar de openingsspeeldag: feest voor iedereen en meteen enkele krakers

Uitkijken naar de openingsspeeldag: feest voor iedereen en meteen enkele krakers

Gepubliceerd: donderdag 22 juli 2021 om 09:00do 22-07-2021 om 09:00

Wie zegt dat champagne enkel voor een titelfeest kan dienen? Ook voor de start van de Jupiler Pro League 2021-2022 mogen de flessen aangerukt worden! Meer dan ooit betekent de heropstart van onze vaderlandse competitie een fris begin. VoetbalPrimeur.be zal er een gewoonte van maken om bij aanvang van elke speeldag uit te kijken naar vijf boeiende items. Boordevol goesting trappen we deze reeks op gang voor speeldag één.

Weg met dat verschrikkelijke bandje!
Het begon al bij de finale van de Champions League, gevolgd door Euro 2020, maar nu mag ook de Jupiler Pro League een zucht van opluchting slaken. Ein-de-lijk zal de Belgische voetbalfan zijn of haar weg naar het stadion terugvinden! Dat is inmiddels alweer van oktober vorig jaar geleden … Ettelijke echtelijke ruzies later is Jan Publiek meer klaar dan ooit om zijn of haar favoriete tempel te bestormen. De heksenketel op Jan Breydel tijdens de Supercup doet alleen maar het beste verhopen. En op 13 augustus lonkt de volledige vrijheid zelfs al! Dat audiobandje met artificiële supportersgeluiden mag dus weer diep in de kelders van het hoofdgebouw van Eleven Sports verdwijnen.

Meteen met de deur in huis vallen
Hoe kan je een hopelijk knallend seizoen beter aftrappen dan met een droomaffiche? Vrijdagavond 23/7, om 20u45, Standard Luik – KRC Genk, schreeuwde onze agenda ons naar het hoofd. De voorbije jaren maakte de kalendermaker er nochtans een erezaak van om toppers in de zomermaanden zoveel mogelijk te schrappen. Om welke reden, vragen wij ons openlijk af?! De voorbije Tour de France toonde het nogmaals aan: een intens openingsweekend staat vaker wel dan niet garant voor spektakel verderop de rit. Laat die kraker in Luik dus maar komen.

Derbytime
Nils Van Branteghem (naar hem werd in de vorige alinea nog verwezen met ‘de kalendermaker’) moet gedacht hebben: laten we al onze principes eens overboord gooien. En zo plande de man niet alleen Standard-Genk in als apéro van de openingsspeeldag, maar zowaar nog twee (streek)derby’s als toemaatje. Op zondag staat er voor het eerst in ruim een decennium nog eens een Brusselse burenstrijd op het programma. Union Saint-Gilloise maakt zich sterk dat het grote broer RSC Anderlecht meteen een valse start kan bezorgen. Een dertigtal kilometer noordelijker ontvangt KV Mechelen het opklimmende Royal Antwerp FC, een confrontatie die eigenlijk altijd spanning en sensatie oplevert.

Half werk of maatwerk?
Steeds opnieuw voelt die openingsspeeldag aan als een eerste schooldag. Koudwatervrees, zelfs het meest doorwinterde bestuurslid ontsnapt er niet aan. Is het transferhuiswerk van de voorbije weken voldoende zorgvuldig gebleken? Gezien de vroege aftrap van de JPL verschijnt de meerderheid van de Belgische spelerskernen onafgewerkt aan de witte startlijn. Zo zullen er dit weekend ongetwijfeld meteen enkele jongens door de mand vallen, terwijl anderen zich vanuit het niets een lanceerplatform bouwen om uit te groeien tot een verdere ontdekking. Altijd leuk, ontluikend talent leren kennen.

Naweeën van de eerste veldslag
De competitie vat dan wel aan op vrijdagavond, dat betekent niet dat alle clubs koud het veld opkomen. Integendeel, Club Brugge en KRC Genk hebben al een eerste slag achter de kiezen. In de strijd om de Supercup trok de regerende kampioen duidelijk aan het langste eind (3-2), al waren beide kampen nog niet op volle oorlogssterkte. Benieuwd hoe de Limburgers omgaan met de geleden schade op het veld van de Rouches. Het zou hallucinant zijn om al over een wenkende crisis te spreken, maar een nieuwe nederlaag op Sclessin zou toch al wat stof doen opwaaien bij het Genkse voetvolk. Overigens zal ook KAA Gent al een officiële wedstrijd op de teller hebben staan wanneer het zondagavond in Sint-Truiden aantreedt. Het Belgische voetbal duimt mee dat De Buffalo’s in de Conference League een goede uitgangspositie weten te verwerven tegen Valerenga.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Hoe hard kijk jij uit naar de start van de JPL?

(103 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws