De verloren zonen van Genk: sterke De Norre, neus aan het venster in Eredivisie

De verloren zonen van Genk: sterke De Norre, neus aan het venster in Eredivisie

28-04-2021 15:05 Laatste update: 23:16
Jupiler Pro League 4 Reacties

Nu de zomermercato met rasse schreden nadert, hopen de Belgische clubs weer zaakjes te doen. Dan doelen we niet enkel op witte merels aantrekken, maar evenzeer op een financiële slag slaan op uitgaand vlak. De voorbije maanden plaatsten onze G5-clubs alvast enkele jongens nadrukkelijk in het uitstalraam door hen te verhuren. Tijd voor een stand van zaken vanwege VoetbalPrimeur.be. In deze tweede aflevering: de verloren zonen van KRC Genk.

Shawn Adewoye (RKC Waalwijk)
Opvallen zat er nog niet in voor de jonge mandekker, maar de laatste weken valt er wel enige vooruitgang te merken in zijn situatie. Adewoye geraakt steeds vaker in de wedstrijdselectie. Midden maart mocht hij zijn profdebuut vieren, weliswaar bij een 2-0-nederlaag tegen Sparta Rotterdam. Of dat de bagage voldoende vult om een bank vooruit te schuiven in Genk, is twijfelachtig.

Basisplaatsen - invalbeurten: 0 - 1
Selecties: 5
Speelminuten: 9
Doelpunten: 0
Assists: 0

Neto Borges (Vasco da Gama)
De krullenbol zakte enkele keren door het ijs in dienst van de Limburgers, waarna een al dan niet definitief verblijf zich opdrong. Uiteindelijk koos Neto voor een tijdelijke terugkeer naar zijn vaderland. Veel geluk bracht dat Vasco da Gama niet op, want het zakte naar de Serie B, maar Neto zelf kwam wel aan de nodige minuten.

Basisplaatsen - invalbeurten: 11 - 8
Selecties: 17
Speelminuten: 1001
Doelpunten: 0
Assists: 1

Mats Möller Daehli (1FC Nürnberg)
Manchester United kan niemand hem ooit nog van zijn cv halen, maar in Genkse loondienst kon Möller die adelbrief niet verzilveren. Nürnberg besloot het er nog eens op te wagen. De 2. Bundesliga lijkt beter aan te sluiten bij zijn mogelijkheden. Op een half jaar tijd stond de Noorse spelmaker er zowat elk duel in de basis.

Basisplaatsen - invalbeurten: 12 - 0
Selecties: 13
Speelminuten: 1053
Doelpunten: 1
Assists: 2

Casper De Norre (OH Leuven)
Een rechtsvoetige op de linksachter, zo gek vaak zie je dat niet. Voor De Norre is het stilaan een tweede natuur, want ook bij Sint-Truiden en Genk voetbalde hij al vanuit die positie. Na enkele seizoen met wat minder speeltijd heeft onze landgenoot zich weer op de kaart gezet in Leuven. Zijn heerlijke treffer tegen KV Mechelen vormt ongetwijfeld het hoogtepunt van zijn voorbije jaar.

Basisplaatsen - invalbeurten: 23 - 0
Selecties: 25
Speelminuten: 2020
Doelpunten: 1
Assists: 3

Sébastien Dewaest (Toulouse)
Nog niet zo lang geleden nog aanvoerder en aanjager, maar medio 2020 viel de status van Dewaest helemaal in duigen. Na een half jaar B-kern wierp Toulouse hem een levenslijn toe. Opvallend: sinds de ervaren verdediger er zijn plekje heeft veroverd, slikten de Fransen op één keer na nooit meer dan één tegentreffer.

Basisplaatsen - invalbeurten: 10 - 0
Selecties: 10
Speelminuten: 895
Doelpunten: 0
Assists: 0

Zinho Gano (KV Kortrijk)
Statement! Ondanks 41 doelpunten op het hoogste niveau kwijnde Gano voor Nieuwjaar weg in de B-kern van Genk. In januari besloot Kortrijk een gokje te wagen … En dat pakte verdomd goed uit! Met zes treffers uit negen basisplaatsen werd de boomlange spits prompt een uitblinker bij de Kerels. Dat moet voldoende zijn om zijn toekomst in Eerste Klasse A te verzekeren.

Basisplaatsen - invalbeurten: 11 - 2
Selecties: 11
Speelminuten: 810
Doelpunten: 6
Assists: 1

Benjamin Nygren (SC Heerenveen)
Hoewel zijn debuut bij Genk veelbelovend was, onder meer dankzij een snel doelpunt, had de Zweedse youngster nog tijd nodig om zich te ontplooien. In Friesland heeft hij die gekregen. Voor Nieuwjaar maakte Nygren indruk, na de kering vergleed hij voornamelijk in een rol als supersub. Toch heeft de huurling een stap vooruit gezet in de Eredivisie.

Basisplaatsen - invalbeurten: 14 - 11
Selecties: 26
Speelminuten: 1159
Doelpunten: 3
Assists: 2

Stephen Odey (Amiens SC)
In dienst van FC Zürich legde hij er ooit tien in het mandje op één seizoen, maar bij Genk lukte het enkel in de nevencompetities en ook een uitleenbeurt richting Ligue 2 heeft zijn sluipschuttersinstinct niet bepaald gewekt. Om de twee maanden legde de Nigeriaan er eentje binnen. Al bij al is dat te weinig voor een spits die inmiddels toch al 23 jaar is.

Basisplaatsen - invalbeurten: 14 - 10
Selecties: 25
Speelminuten: 1300
Doelpunten: 4
Assists: 0

Joseph Paintsil (Ankaragücü)
Wendbaar, beresterk en erg explosief: op papier heeft Paintsil alle troeven om het te maken in het profvoetbal. Bij Genk kon hij zich om een of andere reden echter nooit helemaal doorzetten. De Turkse zon doet blijkbaar wonderen, want met tien rozen is de Ghanees zowaar mede-topschutter bij zijn tijdelijke broodheer. Nog eens proberen in Limburg?

Basisplaatsen - invalbeurten: 20 - 9
Selecties: 29
Speelminuten: 1885
Doelpunten: 10
Assists: 0

Rubin Seigers (KVC Westerlo)
In de heenronde in de schaduw blijven bij Genk, in de terugronde een trapje lager naar speeltijd gaan zoeken. Voor het tweede jaar op rij hanteerde Seigers die strategie. Na bevredigende maanden bij Beerschot zette de verdediger gelijkaardige prestaties neer in Westerlo. Stilaan lijkt het tijd om eens écht van club te veranderen.

Basisplaatsen - invalbeurten: 5 - 0
Selecties: 5
Speelminuten: 450
Doelpunten: 0
Assists: 0

Elias Sierra (Heracles Almelo)
Op zijn negentiende heeft de jongeling nog zeeën van tijd om zich in de kijker te spelen. Bij Heracles kreeg hij daar een eerste kans toe, maar die heeft Sierra niet helemaal gegrepen. Verder dan twee invalbeurten in deze maand april schopte hij het niet. De technische middenvelder mocht in september nog zijn Belgische debuut maken, weliswaar bij de zeperd op Beerschot: 5-2.

Basisplaatsen - invalbeurten: 0 - 2
Selecties: 3
Speelminuten: 44
Doelpunten: 0
Assists: 0

Conclusie
Van enkele youngsters zal Genk ongetwijfeld niet erg veel geëist hebben bij hun tijdelijke vertrek. Zij kunnen, in samenspraak met de club, op zoek naar een betere uitdaging. De bevestigende De Norre, toptalent Nygren en eventueel Paintsil zouden wel eens een verse kans kunnen krijgen in de volgende voorbereiding. In het geval van Daehli, Gano of Odey lijkt het vooral zaak om een geschikte overnemer te vinden.

De individuele statistieken hebben enkel betrekking op het nationale kampioenschap waarin de speler in kwestie actief is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie