Martinez denkt aan Foket, Praet en Trossard, samen goed voor ... vijf basisplekken

Martinez denkt aan Foket, Praet en Trossard, samen goed voor ... vijf basisplekken

30-03-2021 10:00 Laatste update: 23:43
16

De Rode Duivels zullen een ander gelaat tonen tegen Wit-Rusland. Dat mag u gerust letterlijk nemen, aangezien Roberto Martinez al aankondigde dat hij enkele vaste waarden rust zal gunnen na een hels programma. Zo zouden Thomas Foket, Dennis Praet en Leandro Trossard naar verluidt aan de aftrap verschijnen. Die lopen niet bepaald over van ervaring bij de nationale ploeg.

Tegen zowel Wales als Tsjechië deed Martinez nog beroep op zijn meest gepokt en gemazelde troepen, uiteraard rekening houdende met de onbeschikbaarheid van onder meer Eden Hazard en Axel Witsel. Niettemin verkoos de bondscoach gevestigde krachten boven jong geweld. De keuze voor Nacer Chadli in Praag was op dat vlak veelzeggend.

Bij de komst van de Wit-Russen, toch tegenstanders van een minder allooi, gooit Martinez het roer echter om. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen sterren als Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku en Dries Mertens, die lelijk op zijn schouder viel tegen Tsjechië, minstens een uurtje vrij. Foket, Praet en Trossard mogen daardoor vanaf minuut één opdraven.

Gezocht: ervaring
Voor elk van dat drietal zijn de basisplaatsen bij de nationale ploeg op één hand te tellen. Neem nu Foket, die mocht nog maar één keer aan een duel met de Rode Duivels beginnen. In 2017 werkte de rechterflankspeler negentig minuten af in een oefeninterland met Rusland (3-3). Sindsdien volgden nog drie invalbeurten, onder meer in Tsjechië.

Praet en Trossard kunnen daar niet veel mooiere adelbrieven tegenover zetten. Bij beide landgenoten staat de teller momenteel op twee startbewijzen. De middenvelder van Leicester City kreeg amper één keer het vertrouwen in een wedstrijd met inzet: bij de 0-2-zege in Kazakhstan in de EK-kwalificatiefase. In november mocht hij wel nog negentig minuten opdraven in de oefenpot met Zwitserland (2-1).

Trossard moet het dan weer stellen met basisplaatsen tegen Ivoorkust (vriendschappelijk, 1-1) en IJsland (Nations League, 1-2). Voor het overige gunde Martinez de Limburger nog drie invalbeurten, waarvan twee de voorbije week. Opgeteld komt het trio aan 701 speelminuten voor de Rode Duivels. Daarin maakten ze samen ... nul doelpunten. Kortom: tegen Wit-Rusland volgt een kans van formaat om zich te bewijzen met het oog op een EK-selectie!

Statistieken bij de Rode Duivels
Foket: 213 minuten - één basisplaats - debuut: 2016
Praet: 315 minuten - twee basisplaatsen - debuut: 2014
Trossard: 173 minuten - twee basisplaatsen - debuut: 2020

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie