Het Duivelse zwarte beest: Waarom we best op onze hoede zijn voor Wales

Het Duivelse zwarte beest: Waarom we best op onze hoede zijn voor Wales

23-03-2021 10:00 Laatste update: 23:00

Woensdag beginnen we er weer aan! De thuismatch tegen Wales vormt het startschot voor de kwalificatiecampagne richting het wereldkampioenschap in 2022. Zoals alom geweten is goed begonnen half gewonnen, een driepunter tegen Wales wordt dan ook verwacht. Maar, laat nu net Wales ons zwarte beest zijn.

Zo speelden we in het verleden al dertien keer tegen Wales. Vijf keer werd er gewonnen, vijf keer werd er verloren. Een heleboel van die partijen vonden overigens in de recente geschiedenis plaats. Zo speelden we de laatste tien jaar maar liefst vijf keer tegen elkaar. Slechts één keertje wisten we te winnen, twee keer werd er gelijkgespeeld en twee keer werd verloren.

De meest pijnlijke nederlaag is ongetwijfeld ook de meest recente. Op 1 juli 2016 stonden de Rode Duivels lijnrecht tegenover Wales op het Europese Kampioenschap. De inzet was hoog, de winnaar mocht zich opmaken voor de halve finales. Een uitgelezen kans voor ons land, Wales won echter met 3-1. Op weg naar dat zelfde Europese Kampioenschap moesten we overigens ook al aan de bak tegen Wales. In de kwalificatieronde werd er één keer gelijkgespeeld en één keer verloren.

Voor de laatste zege tegen Wales moeten we al terug tot aan 2012. In de kwalificatieronde voor het WK in Brazilië speelden de Rode Duivels in september tegen Wales. De Duivels wonnen met 2-0 na doelpunten van Vertonghen en Kompany. Ons land zou de campagne uiteindelijk als groepswinnaar afsluiten, Wales greep dat jaar naast een WK-ticket.

Ook in de jaren ’90 speelden de Duivels enkele keren tegen Wales. Telkens ging het om wedstrijden in kwalificatietornooien voor een WK. Het meest spectaculaire duel in die periode was ongetwijfeld de Duivelse 3-2 overwinning in 1997. Wilmots, Staelens en Claessens zorgden toen voor de doelpunten aan Belgische kant. Giggs en Pembridge stonden op het scorebord voor Wales.

De eerste ontmoeting tussen beide landen gaat overigens een hele poos terug. In 1949 werd er in Luik een vriendschappelijke wedstrijd gepland. De Rode Duivels zouden die uiteindelijk ook winnen, het werd 3-1. Eén jaar later waren de rollen echter omgedraaid. Opnieuw vormde een vriendschappelijk duel het decor, Wales haalde verschroeiend uit en won met 5-1. Een scenario dat deze keer hoogstwaarschijnlijk vermeden zal worden. De geschiedenis is echter onverbiddelijk, Wales heeft al vaak genoeg bewezen dat het een resultaat kan neerzetten tegen ons land.