Toptransfer Dessers bij Genk vooral bankzitter: 'Nederlandse clubs zeker in rij'

Toptransfer Dessers bij Genk vooral bankzitter: 'Nederlandse clubs zeker in rij'

Gepubliceerd: zaterdag 6 maart 2021 om 12:45za 06-03-2021 om 12:45

Cyriel Dessers bekroonde een topseizoen bij Heracles Almelo met een transfer naar KRC Genk, maar bij de club van zijn dromen zit de spits vaker op de bank dan hem lief is. Sven Claes, die Genk op de voet volgt voor Het Belang van Limburg, en onze eigen Genk-watcher Dries Paesen van VoetbalPrimeur.be laat hun licht schijnen over de situatie en de toekomst van Dessers. 

Heracles kon slechts één seizoen genieten van de Nigeriaanse Belg, maar hield wel zo'n vier miljoen euro over aan de deal. "Cyriel Dessers werd binnengehaald onder Hannes Wolf, de trainer waarmee KRC Genk het seizoen aanvatte. De Duitse coach geloofde sterk in zijn kwaliteiten, maar werd al na vijf competitiewedstrijden ontslagen", steekt Claes van wal. "In vier van de vijf eerste competitiewedstrijden was Dessers basispion. Onder opvolgers Jess Thorup en John van den Brom blijft het veelal beperkt tot invalbeurten van maximaal een half uur."

Dessers groeide bij Heracles uit tot doelpuntenmachine en was de officieuze Eredivisie-topscorer met vijftien goals. "Een titel die aanzien heeft in België, zeker als je weet dat er grote voetballers rondlopen in de Eredivisie", verzekert Paesen, die op een steenworp afstand van de Luminus Arena woont. Hij zag dat Dessers in de eerste duels zijn stempel niet kon drukken. "Hij werd vaak bekeken als een 'stuntelige' speler omdat hij enkele keren voor een leeg doel miste, en omdat zijn balbehandeling niet altijd even zuiver was." Na de eerste vier wedstrijden werd het lot van de spits 'eigenlijk al bezegeld'. "Dat lag nog niet zozeer aan de kwaliteiten van Dessers, maar vooral aan de wankele prestaties van het team."

Onuachu
Paul Onuachu greep vervolgens wel zijn kans. "Aan de intrinsieke kwaliteiten van een hongerige Cyriel Dessers twijfelt niemand", benadrukt Claes. "Opvolger Jess Thorup en nadien ook John van den Brom werden geconfronteerd met de opmars van topschutter Paul Onuachu, die bijna wekelijks de netten doet trillen voor de Limburgers. Geen enkele trainer zet een aanvaller die 24 keer raak schiet in 28 competitiewedstrijden aan de kant. Dessers beseft dit ook."

Volgens Claes is er nog wel degelijk perspectief bij Genk voor de 26-jarige Dessers, die tot dusver 23 keer in actie kwam in de Jupiler Pro League, voornamelijk als invaller. Daarin scoorde hij vier keer. "Dessers stond donderdag in de beker tegen KV Mechelen (4-1 winst, red.) voor het eerst sinds eind oktober aan de aftrap. Dessers zorgde voor twee assists. Het moet wel gezegd dat de verdediging van KV Mechelen hem te veel ruimte gaf, waardoor hij een sterke wedstrijd kon spelen. Van den Brom zag dat hij zijn kans gegrepen heeft en zwaaide met terechte lof."

Ook Paesen ziet dat er hoop is voor Dessers na het bekerduel, zeker omdat Onuachu weleens kan vertrekken na dit seizoen. "Ik denk dat Dessers bij KRC Genk even succesvol kan zijn als in Nederland. Hij werpt zich op als teamspeler en zet zijn eigen belangen even opzij. Dessers beseft gezien de huidige situatie van Paul Onuachu dat hij zich tevreden moet stellen met invalbeurten", voegt Claes daaraan toe.

Duizeligheid
De verslaggever van onder meer Het Belang van Limburg heeft nog een andere verklaring voor de mindere start van de oud-speler van NAC Breda, FC Utrecht en Heracles. "Daar moet ik ook aan toevoegen dat Dessers aan het begin van het seizoen niet honderd procent fit was en kampte met duizeligheid. Ik laat mij vertellen dat hij elke training voluit gaat en zeker zijn hoofd niet laat zakken bij de situatie. Dessers is een op en top prof, die van het spelletje houdt. Na regen komt zonneschijn. De glimlach bij zijn interview na afloop tegen KV Mechelen sprak boekdelen."

Van den Brom
John van den Brom kan wel een grote rol spelen in de toekomst van Dessers bij Genk, zo denkt Claes. De twee werkten eerder samen bij FC Utrecht. "Hij werd toen min of meer geblokkeerd door de Nederlandse coach. Bij FC Utrecht moest Dessers zelfs uiteindelijk definitief vertrekken na zijn komst. Ze zullen vast een goede professionele werkrelatie hebben, maar beste vrienden zullen het zeker niet zijn. Het vertrek van John Van Den Brom begin november werd bij FC Utrecht zelfs onthaald op gejuich door een deel van de kleedkamer, laat ik mij vertellen, dat zei voor mij al veel."

"Ik verwacht dat Cyriel Dessers deze zomer wel andere oorden zal opzoeken als John Van Den Brom de zomer haalt bij KRC Genk", voorspelt Claes. "Ik heb nog geen weet van concrete interesse, maar voor een ex-topschutter van de Eredivisie staan Nederlandse clubs zeker in de rij." Of het in dat geval om een transfer of een verhuur gaat, is afwachten. "Het zal hem vast pijn doen om zijn idoolclub als kind te verlaten, maar het heeft ook geen zin te blijven onder de huidige omstandigheden. Op 26-jarige leeftijd moet je niet op de bank zitten."

Paesen is enthousiast over de toekomst van Dessers. "De hoge aankoopprijs van Dessers zal Genk ertoe dwingen hem te laten spelen, en hem proberen te verkopen met winst. Dat is echter toekomstmuziek. De toekomst voor Dessers in Genk ziet er rooskleurig uit, de supporters staan in ieder geval al achter hem."

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws