Anderlecht-aanwinst Diaby: Van miljoenentransfer naar afvallige kostenpost

Anderlecht-aanwinst Diaby: Van miljoenentransfer naar afvallige kostenpost

Gepubliceerd: maandag 18 januari 2021 om 20:40ma 18-01-2021 om 20:40

Laatste update: maandag 18 januari 2021 om 23:19ma 18-01-2021 om 23:19

Anderlecht lokt Abdoulay Diaby weer naar de Jupiler Pro League. De spits is in ons land bekend van zijn eerdere passages bij Club Brugge en Moeskroen. Diaby werd na een succesvolle periode bij Club een mooie toekomst voorspeld, maar heeft inmiddels al een hele reeks aan clubs versleten. VoetbalPrimeur.be schetst een portret.

De inmiddels 29-jarige Franse Malinees kwam op 22-jarige leeftijd in onze competitie terecht nadat hij eerder door Lille in de Franse lagere regionen werd opgemerkt. Bij de Franse subtopper was er echter nog geen speelgenegenheid voor hem weggelegd waarna hij via een loonconstructie in Henegouwen terechtkwam.

Aanvankelijk had Diaby het knap lastig om te overtuigen bij Moeskroen, dat toen nog in de tweede divisie actief was. De spits viel in het begin regelmatig naast de selectie en kon niet echt overtuigen. Dat veranderde echter naargelang het seizoen vorderde. Moeskroen bemachtigde een plekje in de eindronde richting eerste klasse en wist uiteindelijk ook te promoveren. De rol van Diaby was daarin niet onbelangrijk, dankzij een goal en assist op de slotspeeldag bemachtigde Moeskroen uiteindelijk een ticketje richting het hoogste niveau in ons land. Moeskroen was overtuigd en huurde Diaby nog een seizoen langer van Lille.

In 1A had Diaby geen aanpassingsperiode nodig. In zijn eerste zes wedstijden liet hij meteen zes doelpunten en drie assists optekenen. De trein was vertrokken, Diaby schitterde een seizoen lang in Henegouwen, wist te debuteren voor Mali en was op het eind duidelijk de club ontgroeid. Aan buitenlandse en binnenlandse interesse was er geen gebrek, het was uiteindelijk Club Brugge dat de strijd om zijn handtekening won. Kostprij: Twee miljoen euro.

Het hoofdstuk bij Club Brugge zou uiteindelijk zijn meest succesvolste periode worden, al kan dat uiteraard nog veranderen. In drie seizoenen Club Brugge scoorde Diaby 36 keer en deelde hij 20 assists uit. Ook de prijzenkast werd aangevuld, twee landstitels en twee supercups waren zijn deel in ons land. Als tussendoortje proefde Diaby ook van de Europa League én de Champions League. De aanvaller was in 2018 opnieuw toe aan een stap hogerop.

Sporting Lissabon klopte aan bij Club en mocht Diaby hebben, de Portugezen moesten daarvoor wel 4,5 miljoen euro op tafel leggen. Een erg groot succes was dat avontuur niet. De Portugese topclub wil inmiddels al een tijdje van hem af nadat hij nooit wist te overtuigen. Sporting verhuurde Diaby aan achtereenvolgens Besiktas en Getafe, Anderlecht is nu de volgende in dat rijtje. Of de gok van het Anderlecht-bestuur goed uitpakt valt natuurlijk nog te bezien. In Brussel zullen ze vurig hopen dat Diaby zijn Brugse vorm opnieuw weet terug te vinden in onze competitie.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Is Diaby een aanwinst voor Anderlecht?

Ja
65%
Nee
35%
(1305 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws