De Glazen Bal: KAA Gent en Club Brugge strijden om titel, talenten bevestigen

De Glazen Bal: KAA Gent en Club Brugge strijden om titel, talenten bevestigen

05-08-2020 09:00 Laatste update: 16:30
22

Het seizoen 2020 – 2021 van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Wie wordt er kampioen? Wie zakt? Wie wordt de topschutter? Op deze en andere vragen krijgen we de komende maanden sluitende antwoorden. De redacteuren van VoetbalPrimeur.be wagen evenwel nu al een kans en voorspellen wat er komen gaat.

Wie wordt er kampioen: KAA Gent
Club Brugge was het afgelopen seizoen oppermachtig en de kans is groot dat de manschappen van Philippe Clement die lijn zullen doortrekken. Ondanks de zwakke bekerfinale is er bij Blauw-Zwart nog voldoende kwaliteit in huis om een nieuwe titel in de wacht te slepen. Het liet echter wel meteen zien dat het niet ongenaakbaar is.

En dat moet de concurrentie hoop geven. Vooral KAA Gent zal bloed ruiken. De Buffalo’s zijn superambitieus en snakken naar een nieuw succes in de Jupiler Pro League. Met Kleindienst en Dorsch hebben ze ook slim aangekocht en twee sterke spelers weggeplukt uit Duitsland. Ook Nurio, Arslanagic en Botaka zijn allemaal versterkingen.

De grootste horde waar KAA Gent moet zien over te springen is het vertrek van Jonathan David. De Canadese sterkhouder is hét goudhaantje van de Buffalo’s, maar wil een stap hogerop. Misschien wordt KAA Gent wel een sterker collectief als het niet al te veel meer moet leunen op de klasse van David. KAA Gent kan (en zal) Club van de troon stoten.

Welke ploegen degraderen?
Moeskroen en Waasland-Beveren. Moeskroen werkt dan wel samen met Lille, dat betekent niet altijd een succesverhaal. Ook Cercle Brugge krijgt veel spelers van AS Monaco, maar kon vooralsnog niet overtuigen. De afgelopen jaren kwam Moeskroen al een paar keer goed weg (vooral met licentieperikelen), maar dit jaar is het verdict degradatie voor Les Hurlus.

Het veelbesproken Waasland-Beveren start weer met een achterstand aan de competitie. Al de rechtszaken hebben dan wel zijn vruchten afgeworpen, het zal ook in het nadeel van de Waaslanders werken. In de voorbereiding speelde het een galamatch tegen PSG, maar dat zou wel eens het hoogtepunt van het seizoen kunnen zijn van Waasland-Beveren.

Naar welke spelers kijk je uit?
Vincent Kompany. Als de verdediger fit kan blijven wordt het uitkijken hoe hij het ‘nieuwe Anderlecht’ op sleeptouw kan nemen. De klasse en leiderschap van Vince The Prince blijft altijd iets speciaal. Momenteel sukkelt Kompany echter weer met een blessure dus het blijft afwachten. Nog bij Anderlecht moeten de talenten Amuzu, Doku, Lokonga en ook Verschaeren bevestigen. Stiekem wordt er ook gehoopt een spectaculaire comeback van Anthony Vanden Borre.

Club Brugge heeft te veel interessante spelers in de selectie om op te noemen en bij KAA Gent moet Dorsch de nieuwe spelmaker worden. Antwerp rekent nog steeds op routiniers Dieumerci Mbokani en Faris Haroun. Hopelijk blijft Didier Lamkel Zé op de Bosuil en zorgt het woelwater af en toe voor wat animo op de Belgische velden.

Standard lijkt meer op nieuw (eigen) talent te leunen met Mitchy Ntelo, Damjan Pavlovic en de gebroeders Balikwisha. Ook bij KV Mechelen wordt er uitgekeken naar de toptalenten Issa Kaboré en Aster Vranckx. Die eerste heeft al een toptransfer te pakken naar Manchester City, maar zal nog een seizoen (of twee) te bewonderen zijn in België.

Naast ‘The Usual Suspects’ loopt er bij Beerschot ook een stylist rond. Raphael Holzhauser: een middenvelder met een fluwelentraptechniek. Bij de promovendus kan ook Noubissi hoge ogen gooien. De aanvaller doet wat denken aan Romelu Lukaku en waarschuwde de clubs uit 1A alvast met een knap doelpunt in de return van de promotiefinale tegen OHL.

De korte vragenronde
De topschutter? Dieumerci Mbokani (Antwerp)
De eerste trainer die zijn ontslag krijgt? Fernando Da Cruz (Moeskroen)
De ploeg met het meeste kaarten? Beerschot
De verrassing van het seizoen? KAA Gent
De tegenvaller van het jaar? Standard Luik
De toptransfer? Niklas Dorsch (KAA Gent)

Het eindklassement
1. KAA Gent
2. Club Brugge
3. Antwerp
4. Anderlecht
5. KRC Genk
6. Charleroi
7. Standard
8. KV Mechelen
9. Beerschot
10. Zulte Waregem
11. KV Oostende
12. KV Kortrijk
13. STVV
14. Eupen
15. Cercle Brugge
16. Oud-Heverlee Leuven
17. Moeskroen
18. Waasland-Beveren

SC