Club wint vaak ruim, maar komt niet in de buurt van topploeg uit ... Gibraltar

Club wint vaak ruim, maar komt niet in de buurt van topploeg uit ... Gibraltar

Gepubliceerd: maandag 18 mei 2020 om 20:52ma 18-05-2020 om 20:52

Sinds vorige vrijdag mag Club Brugge zich officieel voor de zestiende keer Belgisch landskampioen noemen. Hoewel de beslissing lang op zich liet wachten, vindt de meerderheid van de volgers die toekenning van de titel volledig verdiend. De cijfers ondersteunen dat gevoel ook.

Zo komt het internationaal gerenommeerde CIES, een statistiekenbureau, tijdens deze voetballuwe periode met een berekening van het aantal ruime overwinning van ploegen. Met 'ruime overwinning' doelt het Zwitserse bureau op zeges met een marge van drie doelpunten of meer. Het hoeft niet te verrassen dat Club Brugge in dat klassement op één staat van alle clubs uit de Jupiler Pro League.

In totaal won Blauw-Zwart zowat een kwart (22,6%) van al haar wedstrijden 'ruim'. Daarmee doet het opmerkelijk beter dan de concurrentie uit Gent, Brussel, Luik of Genk. Op Europees vlak doen enkele clubs echter nog flink wat beter, zoals Ajax, Paris Saint-Germain of FC Barcelona. Helemaal bovenaan prijkt echter ... Lincoln Red Imps FC, een club uit Gibraltar. Die zegevierde in net niet de helft van haar wedstrijden (49,6%) met drie goals verschil of meer. Een klasse apart, dus.

Spanning voldoende
Aan de hand van alle prestaties van de verschillende teams becijferde CIES meteen ook welke competitie nu de spannendste was. Met andere woorden: in welke landen vallen vrij weinig 'ruime scores' te noteren? Daaruit blijkt dat de Jupiler Pro League een behoorlijk spannende competitie is. Slechts vijftien procent van de wedstrijden kent een duidelijke winnaar. Daardoor is de JPL spannender dan alle andere grote competities, zoals de Bundesliga (18,2%) of de Premier League (17%).

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws