Vandenbempt: Er is een verschil tussen compensatie en solidariteit”

Vandenbempt: "Er is een verschil tussen compensatie en solidariteit”

07-05-2020 12:46
24

De Pro League zal na de stopzetting van het voetbal moeten beslissen wat er allemaal zal gebeuren. Peter Vandenbempt geeft tegenover Sporza zijn mening over de situatie.

Er zal onder meer gebikkeld worden over geld. "De vraag is: over hoeveel geld gaat het eigenlijk? Er zijn 3 clubs die - tussen aanhalingstekens - moeten betalen, omdat zij er een beetje van geprofiteerd hebben: Club Brugge, AA Gent en Charleroi. Dan moet men op zoek gaan naar een pot geld die dan verdeeld moet worden over misschien Anderlecht, Genk en Antwerp. Dat gaat dan over 600.000 à 800.000 euro. Dat is natuurlijk maar een druppel op een hete plaat. En dan heb je nog al die andere clubs met wie je solidair moet zijn."

"Maar die twee dingen worden door elkaar gehaald", gaat Vandenbempt verder. "Er is een verschil tussen compensatie en solidariteit. Compensatie is voor de ploegen die hun kansen op Europees voetbal niet hebben kunnen verdedigen door de stopzetting, zoals Anderlecht, Genk en KV Mechelen. En dan heb je solidariteit met andere clubs. Als je die pakweg 100.000 euro geeft: dat bedrag maakt het verschil voor hen niet. Maar voor wie moet betalen, kan de rekening al snel oplopen."

Club Brugge is alvast niet mee in het verhaal. "Ik weet dat Club Brugge het huidige voorstel van het bedrag dat zij eventueel moeten afdragen, onaanvaardbaar vindt. Dan is er een andere club die eigenlijk redelijk weinig moet afdragen, maar er wel een heleboel voorwaarden aan koppelt. Zo heb je een discussie die af en toe ontaardt in een dovemansgesprek, waarbij allerlei parameters worden ingevoerd. Het is een hele moeilijke oefening."