Statistiekencentrum voorspelt: 'Antwerp en Genk halen Play-Off 1, Anderlecht niet'

Statistiekencentrum voorspelt: 'Antwerp en Genk halen Play-Off 1, Anderlecht niet'

Gepubliceerd: vrijdag 28 februari 2020 om 08:30vr 28-02-2020 om 08:30

Met nog drie speeldagen te gaan is de eindstrijd voor Play-Off 1 ook ingezet. Al vier ploegen (Club Brugge, KAA Gent, Standard en Charleroi) zijn zeker van deelname aan Play-Off 1. Wie worden de twee overige ploegen?

Het Centrum voor Statistiek (CenStat) van de Universiteit Hasselt rekende het voor Het Belang van Limburg uit en kwam met enkele percentages naar buiten. Zo werd al snel duidelijk dat Antwerp al zo goed als zeker is van kwalificatie. Het heeft maar liefst 99,94% kans om bij de eerste zes te eindigen.

Daarna volgt Genk, de huidige nummer zes. Het heeft 55,08% kans om bij de eerste zes te eindigen. KV Mechelen heeft een kans van 42,2%. De ploegen die Genk en KV Mechelen achtervolgen maken enkel nog maar een waterkansje om bij de eerste zes te eindigen. Bij Anderlecht ligt dat percentage op 2,45%, voor Zulte Waregem zelfs amper 0,30%

Om tot die cijfers te komen deed men bij CenStat een simulatie van alle mogelijke resultaten van de betrokken clubs, met een kans van één op drie (winst, verlies, gelijkspel). Die simulaties werden in alle mogelijke combinaties met mekaar verbonden. Een belangrijke voetnoot, het gaat enkel om puur wiskundige berekeningen. Zo werd er geen rekening gehouden met het vormpeil of de moeilijkheidsgraag van het programma.

Percentages
1. Antwerp FC - 99,94%
2. KRC Genk - 55,08%
3. KV Mechelen - 42,2%
4. Anderlecht - 2,45%
5. Zulte Waregem - 0,30%

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws